ua en ru

Фундаментальних факторів для повернення високих цін на пшеницю до кінця маркетингового року немає, - УАК

Фундаментальних факторів для повернення цін на пшеницю на колишні високі рівні до кінця поточного маркетингового року (липень 2012 р. - червень 2013 р.) немає. Згідно з прогнозом "Української аграрної конфедерації" (УАК), навпаки, в північній півкулі озимі посіви знаходяться в набагато кращих, ніж в минулому сезоні стані і грунтово-кліматичних умовах, що видно, зокрема, і на прикладі України.

"З настанням нового року світовий зерновий ринок" перевалив "за" маркетинговий екватор ". Пішов зворотній відлік часу, що наближує новий урожай в північній півкулі. І зовсім вже" рукою подати "до збиральної в Південній Америці", - відзначають експерти. В УАК підкреслюють, що вже зараз видно, що не виправдалося безліч, ледь не апокаліптичних, прогнозів за минулі півроку щодо перспектив цін на основні зернові культури. "Весь цей час, починаючи з літніх піків, вони повільно, але вірно, коливаючись падали і ... продовжують падати з настанням нового, 2013, року", - відзначають експерти.

В УАК також підкреслюють, що розвіялися також всі надії на закріплення досягнутих пшеничних цін. "На літні розмови про посуху в Штатах і Причорномор'я восени знайшлася Індія, що виявила у себе невраховані багатомільйонних залишки пшениці, у кілька разів перевищують реальні потреби, і заявляє зараз претензії на провідні місця серед експортерів основної продовольчої культури. Збільшила проти очікувань виробництво Європа, не ввели жорстке ембарго на експорт пшениці Росія і Україна", - підкреслили в конфедерації. Експерти також зазначив, що практично за півроку сталося падіння, наприклад, пшеничного березневого 2013 ф'ючерсу з вересневих на 25% - з 375 дол./т до 298 дол./т.

Читайте також: Урожай зернових у 2012 р. в Україні становив 46,2 млн т