ua en ru

ФРС США зберегла базову облікову ставку в діапазоні 0-0,25%

Федеральна резервна система (ФРС) США ухвалила рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних, говориться в повідомленні ФРС, поширеному за підсумками засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Це рішення прогнозувалося більшістю аналітиків.

За підсумками засідання 18-19 червня 2013 р. ФРС не прийняла нових рішень, відзначивши водночас, що продовжує стежити за розвитком економічної ситуацією в країні. Як наголошується в повідомленні, в останні місяці зростання економіки США "триває в помірному темпі". Рівень безробіття як і раніше залишається високим, проте ФРС відзначає "значне поліпшення ситуації на ринку праці". Поліпшилася також ситуація на ринку нерухомості, тоді як рівень інфляції виявився нижчим за очікування ФРС.

ФРС прогнозує, що базова ставка, швидше за все, буде залишатися "на виключно низьких рівнях" доти, поки рівень безробіття становитиме 6,5% і більше. Відомство утримує ключову ставку (так звану ставку по федеральних фондах) практично на нульовому рівні з грудня 2008 р. Крім того, ФРС продовжить скуповувати забезпечені іпотекою цінні папери в обсязі 45 млрд дол. на місяць "до значного поліпшення прогнозу щодо ситуації на ринку праці". Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що ФРС може скоротити обсяги скупки паперів і почне згортати програму стимулювання американської економіки.

За збереження надм'якої грошово-кредитної політики проголосували вісім з десяти членів Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Проти виступили президент Федерального резервного банку м. Сент-Луїс Джеймс Баллард, який вважає дії ФРС недостатніми для боротьби з інфляцією, а також президент Федерального резервного банку Канзас-Сіті Естер Л. Джордж, яка побоюється, що проведення подібної політики загрожує дисбалансом економіки в майбутньому.

Читайте також: ФРС може скоротити обсяг викупу активів на 25 млрд дол у вересні 2013 р., - Deutsche Bank