ua en ru

ФРС зобов'язала найбільші банки США провести стрес-тести достатності власного капіталу

Найбільші американські банки змушені знову провести стрес-тести достатності власного капіталу. Таку вимогу озвучила Федеральна резервна система (ФРС) США, що побоюється другої хвилі рецесії. Втім, на думку самої ж ФРС, вірогідність такого похмурого економічного сценарію все-таки невелика. Про це сьогодні пише РБК-daily.
На вимогу ФРС 19 великих банків, що бажають підвищити дивіденди своїм акціонерам і підтвердили ці плани в кінці минулого - початку цього року, будуть змушені знову перевірити рівень достатносты власного капіталу. При цьому, фінансові інститути при цьому врахують можливість відновлення рецесії і зростання рівня безробіття до 11% і вище.
Серед цих банків, багато з яких заявили про намір підвищити дивіденди ще в листопаді, - JP Morgan Chase, Bank of America і PNC Financial Services. Втім, ступінь щедрості цих фінансових інститутів різна.
Втім, JP Morgan вже проводив стрес-тест з куди більш суворого сценарієм, ніж пропонує ФРС. Так, банк виходив з того, що ВВП країни впаде в третьому кварталі цього року більш ніж на 4%, а безробіття зросте на 11,7%.
Примітно, що ФРС ще в листопаді трохи остудила запал банків, охочих порадувати своїх акціонерів, заявивши, що дивіденди повинні бути "консервативними", а ряд виплат можуть бути навіть визнані "недоречними". Як і в 2009 р., нові стрес-тести покликані показати, чи буде капіталу банків досить для надання позик кредитоспроможним позичальникам. Крім того, тести продемонструють, наскільки ефективно працює закон Додда-Френка, прийнятий минулого року.
За планами банків спостерігає і конгрес США, члени якого заявили, що підтримують ідею проведення нових стрес-тестів. Самі ж фінансові інститути впевнені, що із завданням влади впораються, і очікують отримати від ФРС добро на підвищення дивідендів вже в березні.