ua en ru

Франція призупиняє переговори з США про створення зони вільної торгівлі

Франція прийняла рішення про двотижневе призупинення переговорів з США про створення зони вільної торгівлі. Причиною для цього послужило ускладнення відносин двох країн на тлі скандалу навколо діяльності американських розвідувальних служб, передає Reuters.

"Питання про припинення переговорів не йдеться. З іншого боку, ми вважаємо мудрим призупинити їх на пару тижнів, щоб уникнути будь-яких протиріч і мати час на отримання запитаної нами інформації", - заявила представник уряду Франції Наджат Валло-Белькасем.

Проти висунутої пропозиції Франції виступають як Німеччина, так і Єврокомісія, які дотримуються думки, що переговори повинні початися наступного тижня у Вашингтоні, як і було заплановано.

Рішення було прийнято Парижем після оприлюднення інформації про те, що офіційний Вашингтон здійснює стеження за блоком 28 європейських країн. Як повідомив німецьким ЗМІ екс-працівник американських спецслужб Едвард Сноуден, Агентство національної безпеки (NSA) США відстежувало не тільки телефонне та Інтернет-спілкування європейських громадян, але також шпигувало в будівлях Євросоюзу у Вашингтоні і Брюсселі.

Нагадаємо, в лютому 2013 р. ЄС і США домовилися почати переговори про укладення всеосяжної торгово-інвестиційної угоди, яке виведе економічні відносини Європи і США на новий рівень. Цей договір може стати безпрецедентним торговим угодою: система економічних відносин США і Євросоюзу вже зараз охоплює половину загальносвітового ВВП, європейсько-американський оборот торгівлі товарами і послугами досягає майже 1 трлн дол.

Уклавши договір, сторони спробують досягти скасування всіх мит у рамках трансатлантичної торгівлі промисловими і сільськогосподарськими товарами, зрівняти доступ американських і європейських компаній до секторів держзакупівель, а також уніфікувати стандарти і техрегламенти. В даний час саме невідповідності в цих сферах (як, наприклад, різні вимоги до безпеки і екологічності автомобілів) являють собою найбільш значне перешкоду для вільної торгівлі ЄС і США, що відноситься до так званих нетарифних бар'єрів.