ua en ru

У Франції схвалили позбавлення громадянства за тероризм

У Франції схвалили позбавлення громадянства за тероризм Фото: президент Франції Франсуа Олланд

Національні збори Франції більшістю проголосувала за другу частину конституційної реформи, запропонованої Олландом

Національні збори Франції вчора, 9 лютого, конституційно узаконило позбавлення громадянства засуджених за тероризм. Парламент більшістю проголосував за другу частину конституційної реформи, яку запропонував президент Франсуа Олланд, передає Deutsche Welle.

Так всіх, хто був засуджений за терористичну діяльність, можуть позбавляти французького громадянства. Раніше це було можливо лише у відношенні засуджених, які мали подвійне громадянство і при цьому французький паспорт вони отримали не за народженням. Надалі ж зможуть позбавляти громадянства і корінних французів. У другій частині конституційної реформи також вказуються умови, на яких фігуранти справ можуть бути позбавлені тих прав, які пов'язані з громадянством - приміром, виборчого права. Конституційна реформа повинна бути затверджена французьким сенатом.

Зазначимо, жорсткість правил щодо позбавлення громадянства зустріло в останні тижні гостру критику. На знак незгоди з реформою в кінці січня пішла у відставку міністр юстиції країни Крістіан Тобіра.

Нагадаємо, Сенат Франції переважною більшістю голосів підтримав продовження надзвичайного стану в країні на три місяці.