ua en ru

Франсуа Олланд: Франція готова до перегляду планів військового співробітництва з Росією

Франція може переглянути плани співпраці з Росією з оборонних питань при посиленні санкцій, якщо російські влада не вживе заходів щодо врегулювання кризи навколо України. Про це заявив Президент Франції Франсуа Олланд.

Франція може переглянути плани співпраці з Росією з оборонних питань при посиленні санкцій, якщо російські влада не вживе заходів щодо врегулювання кризи навколо України. Про це заявив Президент Франції Франсуа Олланд, передає Reuters.

Олланд відповів на питання про те, чи має намір Франція скасувати контракт на поставку вертольотоносців вартістю в 1,2 млрд євро: "Що стосується санкцій, то перегляд співробітництва у військовій сфері має стати частиною їхнього третього рівня".

Досі французькі офіційні особи ухилялися від прямих відповідей на питання про контракт 2011р. на постачання двох десантних кораблів типу "Містраль".

Представник президента Франції зазначив, що Європі слід посилити натиск на Москву в зв'язку з референдумом 16 березня 2014 р., вірогідним наслідком якого стане приєднання Криму до Росії. "Існує три рівні санкцій. Перший вже введений в дію, тепер на черзі другий і третій", - сказав він.

У телефонній розмові 15 березня ц.р. міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан і його американський колега Чак Хейгел обговорили можливий перегляд співпраці з Росією у військовій сфері, повідомив представник Пентагону контр-адмірал Джон Кірбі. 3 березня 2014р. США призупинили військову співпрацю з Росією у всіх формах, у тому числі скасували дозвіл російським військовим кораблям заходити в американські порти. Раніше на цьому тижні Хейгел сказав, що слід розглянути проблему залежності американської космічної програми від російських ракетних двигунів.

Президент Франції вже зазначив, що вважає референдум у Криму нелегітимним і що 17 березня буде прийнято рішення про можливе скасування запланованих на наступний день двосторонніх франко-російських переговорів на рівні міністрів оборони, якщо Москва не спробує знизити напруженість на Україні .

Нагадаємо, США і Євросоюз 17 березня 2014р. опублікують список російських чиновників, для яких готуються заморожування активів і скасування в'їзних віз. Захід намагається посилити тиск на Росію у зв'язку з вторгненням на територію Криму.