ua en ru

Фракція БЮТБ просить зареєструвати слідчу комісію по розслідуванню вбивств депутатів Щербаня і Кушнарьова

Фракція " БЮТ-Батьківщина" (БЮТБ) просить зареєструвати тимчасову слідчу комісію з питань розслідування вбивств депутатів Євгена Щербаня і Євгена Кушнарьова. Про це повідомив під час засідання погоджувальної ради голова фракції Андрій Кожем'якін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми просимо все-таки зареєструвати цю тимчасову слідчу комісію... Щоб керівники фракцій надали представників у цю комісію, і тоді Рада не буде усуватися від цієї гучної проблеми, а буде допомагати слідству", - зазначив Кожем'якін.

Колишній депутат і бізнесмен Євген Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 р. в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Щербань, його дружина і механік померли в результаті отриманих поранень. Бортінженер літака в лікарні помер від вогнепального поранення в шию. 5 квітня Генеральна прокуратура України (ГПУ) відновила слідство у справі Євгена Щербаня. Пізніше ГПУ повідомила, що є свідоцтва того, що екс-прем'єр замовив Павло Лазаренко вбивства Щербаня і Вадима Гетьмана в інтересах ЄЕСУ і Юлії Тимошенко. Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін 10 травня заявив, що ГПУ через два тижні буде готова висунути колишньому прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко звинувачення в організації та фінансування вбивства Щербаня.

Євген Кушнарьов був смертельно поранений на полюванні 16 січня 2007 р. У грудні 2007 р. прокуратура Харківської області пред'явила звинувачення у вбивстві по необережності помічника народного депутата Дмитра Шенцева Дмитру Завальному. За версією слідства, випущена ним з карабіна куля зрикошетила в Кушнарьова. Завальному висунули звинувачення за незаконне носіння вогнепальної зброї, оскільки карабін був зареєстрований на ім'я його батька. 15 травня Апеляційний суд Харківської області задовольнив клопотання Завального про застосування до нього закону про амністію.