ua en ru

ФПУ виступає проти втручання МВФ у внутрішню соціальну політику України

Міжнародний валютний фонд безпосередньо втручається у внутрішню соціальну політику України, прагнучи ослабити систему соціального захисту, знизити рівень соціальних гарантій. Про це сказано в оприлюдненій сьогодні заяві Федерації профспілок України.

ФПУ заявляє про грубе порушення існуючих домовленостей про проведення обов'язкових консультацій МВФ з профспілками щодо умов кредитування української економіки. "Не наводячи переконливих аргументів, МВФ шаблонно, керуючись лише попередньо набутим досвідом, без урахування реальної соціально-економічної ситуації в Україні, вносить рекомендації українському уряду, які не можуть бути сьогодні сприйняті в суспільстві та реалізовані державними інститутами. Саме під впливом рекомендацій МВФ 13 липня ц.р. Національна комісія з регулювання електроенергетики прийняла рішення про зростання ціни на природний газ для потреб населення в 1,5 рази, з грубим порушенням норм законодавства України та принципів соціального діалогу", - заявляють профспілки.

"Такі дії МВФ не відповідають попередньо задекларованим принципам співпраці з профспілками та створюють додаткову соціальну напругу в українському суспільстві. Федерація профспілок вимагає від МВФ з повагою поставитися до законних прав трудящих України... ФПУ залишає за собою право у разі непроведення необхідних консультацій вдатися до протестних дій у відношенні представництва МВФ в Україні", - сказано у заяві.