ua en ru

"Форум" може стати єдиним банком, що ліквідується, який повністю погасив заборгованість перед ФГВФО, НБУ і вкладниками

"Форум" може стати єдиним банком, що ліквідується, який повністю погасив заборгованість перед ФГВФО, НБУ і вкладниками Фото: банк, що ліквідується (РБК-Україна)

На сьогодні "Форум" вже погасив 92% заборгованості перед ФГВФО і повністю розрахувався за стабілізаційними кредитами з НБУ

Ліквідоване Публічне акціонерне товариство (ПАТ) "Банк Форум", яке зараз знаходиться під управлінням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), може стати єдиною в Україні банківською установою, яка повністю розрахувалася з кредиторами, в тому числі перед вкладниками 4-ї черги, чиї заощадження перевищували 200 тис. гривень. Таку думку висловив представник громадської організації вкладників "Форум SOS" Євген Кучеров, повідомляють українські ЗМІ.

За його словами, такі перспективи відкриває рішення Касаційного господарського суду у складі Верховного суду України (КХС ВСУ), яким підтверджено фінансове поручительство групи "Континіум" за кредитами мережі WOG, прийняте у вівторок 6 березня.

"Це реальна перемога. Вона відкриває для Фонду (Фонд гарантування вкладів фізичних осіб) можливість успішного вирішення пов'язаних позовів з WOG, а значить підвищує шанси стягнення заборгованості, загальний обсяг якої ми оцінюємо в 61 млн доларів США", - сказав Кучерів.

Кучеров також додав, що на сьогодні "Форум" вже погасив 92% (2,62 млрд гривень) заборгованості перед ФГВФО і повністю розрахувався за стабілізаційними кредитами з Національним банком України (НБУ).

"Тобто, якщо справа WOG буде доведена до логічного завершення, у Фонду з'явиться ресурс для погашення заборгованості вкладникам 4-ї черги. Крім заправок WOG у банку є ще багато ліквідних застав. Це буде перший мені відомий прецедент в Україні, коли задовольняються вимоги вкладників-фізосіб з вкладами понад 200 тис. гривень", - зазначив представник громадської організації.

Все це, зазначив Кучерів, також свідчить про те, що банк був цілком стійким на момент прийняття рішення про його ліквідацію. "Я переконаний, що "Форум" був "живим" банком, виведеним з ринку штучно. З-за цього необдуманого рішення в кінцевому підсумку постраждали десятки тисяч вкладників", - підсумував Кучеров.

Як повідомлялося, у вівторок, 6 березня, Касаційний господарський суд у складі Верховного суду України скасував рішення попередніх інстанцій і залишив у силі фінансову поруку ТОВ "Завод Галичина" за кредитами підприємства групи WOG (ТОВ "Золотий екватор") в "Форумі" на суму близько 32 млн доларів.

Рішення про ліквідацію ПАТ "Банк Форум" було прийнято в червні 2014 року, після того, як НБУ відмовив банку у підтримці рефінансуванням. Пізніше новий глава ФГВФО Костянтин Ворушилін зазначав, що рішення про ліквідацію банку, бенефіціаром якого є один з лідерів політичної партії "Опозиційний блок" Вадим Новинський, було продиктоване політичними мотивами. "Банк був "живим", хоч і з певними проблемами. Навмисного виведення грошей або крадіжки не було. Вважаю, що до оцінки ситуації в банку "Форум" підхід був суто політичним, а не раціональним, економічним", - заявив чиновник в інтерв'ю виданню "Бізнес" у 2014 році.

Про відсутність економічних причин ліквідації банку говорили експерти і учасники ринку. Його загальна ліквідаційна маса була оцінена на рівні 7,2 млрд гривень, що при прозорому процесі реалізації заставного майна дозволяє повністю розрахуватися з вкладниками. Тільки в 2016-2017 роках ФГВФО реалізував активи ПАТ "Банк Форум" на суму понад 2 млрд гривень, ще 327 млн гривень надійшло в якості повернутих кредитів.