ua en ru

Форекс: Пара євро/долар не змогла продовжити зниження

Як повідомив аналітик інвестиційного департаменту ВТБ24 Олексій Міхєєв, обсяг коротких позицій по євро на Чиказькій товарній біржі досяг рекордного максимуму. На Форекс, за підсумками засідання ФРС пара євро/долар не змогла продовжити зниження і навіть відскочила від 1,3380 до 1,34. ФРС при цьому очікувано знизила темп кількісного пом'якшення до 25 млрд дол. в місяць. При цьому ФРС визнала, що ризик довгостроковій затримки рівня інфляції нижче цільового рівня в 2% дещо знизився. ФРС також вилучив з тексту заяви тезу про високий рівень безробіття, але все ще бачить значне недовикористання ресурсів ринку праці.

Для ринку Форекс, сьогоднішні дані з Європи були змішаними. Роздрібні продажі в Німеччині вийшли в червні на рівні 1,3% м/м проти прогнозу 1.0% м/м, але в розмірності р/р ситуація набагато гірша, падіння з 1,9% до 0,4% проти прогнозу 1.3%. Натомість кількість безробітних в Німеччині в липні скоротилася на 12 тис. замість прогнозних 5 тис. (рівень безробіття, втім, залишився незмінним на рівні 6,7%). Рівень безробіття в Італії впав з 12,6% до 12,3%, рівень безробіття по всій Єврозоні скоротився в черговий раз, з 11,6% до 11,5% (прогноз був 11,6%), це хороші новини. З іншого боку, за першою оцінкою індексу споживчих цін Єврозони за липень показали падіння з 0,5% до 0,4% (прогноз 0,4%). Таким чином, інфляція в Єврозоні несподівано сповільнилася до самого слабкого рівня майже за п'ять останніх років, що підтверджує побоювання Європейського центрального банку про те, що економіка дуже слабка, щоб стимулювати зростання цін.

Втім, схоже, що ЄЦБ нічого не зможе зробити з цією ситуацією, хіба що банально почати друкувати гроші за прикладом ЦБ Японії. Але поки цього не зроблено, треба розуміти, що низька інфляція сприяє зростанню євро на Форекс, оскільки зниження інфляції означає зниження реального курсу євро. Тобто, якщо з року в рік ціни на товари в національних валютах у всьому світі зростають швидше, ніж ціни в єврозоні в євро, виходить, що при незмінних валютних курсах європейські товари стають відносно дешевшими з часом, тобто європейські виробники отримають конкурентну перевагу, а компенсувати його може лише зростання номінального курсу євро (обмінного курсу). Втім, той факт, що низька інфляція позитивна для курсу валюти можна зрозуміти від протилежного - гіперінфляція в будь-якій країні завжди супроводжувалася обвалом національної валюти.

Зазвичай на ринку Форекс вважається, що більш низькі дані по інфляції не повинні призводити до падіння національних валют, але це виключно короткострокова реакція з побоювання, що на такі дані буде реагувати Центробанк пом'якшенням монетарної політики. Якщо ж Центробанк зробити нічого не може, то низька інфляція, повторимося, йде на користь національній валюті. Взагалі, те, що відбувається в Єврозоні сильно нагадувало б японський сценарій, якщо б не деякі відмінності. Японія потрапила в дефляційну стагнацію, що тривала не одне десятиліття в результаті того, що змушена була піти на ревальвацію своєї валюти під натиском США у другій половині 80-х - початку 90-х. За 10 років долар/ієна впала більш ніж в три рази, з 260 до мінімуму на 78 в 1995 р.

Так японське диво змінилося японської депресією. Однак євро все-таки не японська ієна, а набагато більш значуща валюта. Якщо долар радикально впаде до євро на Форекс, то це буде означати кінець долара. Але поки, дійсно, фундаментально єврозона за всіма ознаками скочується до сценарію низького економічного зростання, низької інфляції і дорогий національної валюти. Скинути євро тотально вниз може або новий криза ліквідності в США за зразком 2008 р., або нова криза єврозони за зразком 2010 або 2012 р., але ні того ні іншого на горизонті не видно. Так що ми як і раніше вважаємо, що середньостроково євро-долар повернеться назад на 1,40.

Тим не менш, спекулянти, натхнені поточним локальним трендом на падіння євро (все-таки пройшли вже 6 фігур з 1,40), схиляються поки до того, що євро буде падати далі. Різниця в числі "шортів" і "лонгів" за євро, яку публікує Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами у Вашингтоні не на користь єдиної валюти і становить перевага "шортів" на 88 823 контрактів за даними на 22 липня, що є найбільшим перевагою з листопада 2012 р. Втім, якщо подивитися листопад 2012 р., то видно, що це одна з найнижчих значень по парі євро/долар в околиці. Нижче євро був у липні 2012 р., але очевидно, що тоді і перевага "шортів" було більше. За іронією, спекулянти найбільше впевнені у падінні валюти, коли вона знаходиться на самому мінімумі.