ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 14 липня 2014 р

У понеділок, 14 липня євро на Форекс консолідується близько позначки 1,36 дол. Головна подія минулого тижня для ринку Форекс - публікація протоколів засідання ФРС залишилася позаду і вже включена у вартість європейської валюти.

У понеділок, 14 липня євро на Форекс консолідується близько позначки 1,36 дол. Головна подія минулого тижня для ринку Форекс - публікація протоколів засідання ФРС залишилася позаду і вже включена у вартість європейської валюти. "Протоколи вийшли досить позитивними. Економіка відновлюється, безробіття впала до шестирічного мінімуму. Все вказує на зростання за підсумками року. З протоколів випливає, що програма кількісного пом'якшення буде закрита раніше, ніж очікували ринки, вже в жовтні, коли вона буде скорочена відразу на 15 млрд дол. Було і обговорення підвищення ставок раніше запланованого. Це також підтверджує той факт, що економічна ситуація зараз краще очікувань", - заявив РБК-ТВ головний виконавчий директор Dominion Capital Михайло Гуревич.

Такого ж позитивного настрою дотримуються і в Conference Board: "Ми думаємо, всі очікують підвищення ставок у США в наступні кілька років. Питання тільки в тому, як сильно можуть бути здивовані ринки, якщо це станеться раніше, ніж очікувалося. І ми думаємо, що існує ризик такого сценарію, тому що безробіття продовжує дивувати своїм швидким зниженням. Можливо, вже через півроку вона досягне 5,7%, 5,5%, і тоді ФРС змушена буде підвищувати ставки раніше, ніж очікувалося. І ми вважаємо, що такий сюрприз може негативно позначитися на ринках. Ми не очікуємо нічого драматичного, тому що всі вже налаштовані на підвищення ставок. Але все ж наближення строків посилення монетарної політики може викликати на ринках деяке занепокоєння", - заявив РБК-ТВ економіст по ринку праці Conference Board Гед Леванон.

За розрахунками керівника аналітичного департаменту ФК AForex Артема Дєєва, майбутній торговий тиждень готує інвесторам чимало важливих звітів. Особливе місце на Форекс варто відвести європейській валюті, подальша доля якої залежить від запланованої на понеділок прес-конференції керівника ЄЦБ Маріо Драгі. Ця подія традиційно викликає зростання волатильності по всьому спектру фінансових активів, але в цей раз ситуація куди цікавіше. ЄЦБ деякий час тому вже анонсував заходи економічного стимулювання, направлені на підвищення ефективності функціонування механізму грошово-кредитної політики.

Щоденна аналітика ринку Форекс показує, що дані макростатистики, що з'явилися на минулому тижні і підтвердили факт зниження темпів промислового виробництва Німеччини, Франції та Італії, явили цілком очевидне свідчення неясних перспектив економічного зростання в єврозоні. Крім того, в центрі уваги опинився ще і банківський сектор Португалії, а точніше, найбільша кредитна установа країни Banco Espirito Santo, акції та облігації якого виявилися заморожені з-за фінансових труднощів. Валютний блок явно кульгає, і не визнавати цього ЄЦБ просто не може. Іншими словами, ймовірність реалізації ще більш м'якої політики росте як на дріжджах. Представляється, що ЄЦБ готовий приступити до прямих покупок активів на ринку цінних паперів, і підтвердити це Драгі нічого не варто. З урахуванням усіх цих обставин європейська валюта легко може опинитися серед ринкових аутсайдерів, при цьому зниження в район 1,35 проти американського долара на Форекс зараз більше схоже на обов'язкову програму, яку належить відкатати головному валютного ризику, уклав Дєєв.