ua en ru

Forbes назвав найвпливовіших людей світу

Перше місце в рейтингу найвпливовіших людей світу, який щорічно складає журнал Forbes, зайняв президент США Барак Обама, переобраний на другий термін. Рядком нижче розмістилася канцлер ФРН Ангела Меркель.

Як повідомляє "Лента.ру", Обама очолює рейтинг другий рік підряд, а Меркель у 2011 році була лише четвертою.

Кк стало відомо, третє місце рейтингу дісталося президенту Росії Володимиру Путіну. У 2011 році укладачі рейтингу віддали російському лідерові другу сходинку в списку 2010 року Путін займав четверте місце, а в 2009 році він був третім.

Засновник Microsoft Білл Гейтс, який займав у минулому році п'яте місце, піднявся в рейтингу найвпливовіших людей світу на одну сходинку. На п'ятому місці тепер розмістився Папа римський Бенедикт XVI, який також поліпшив свій результат на одну позицію.

Також в десятку найвпливовіших людей світу увійшли відразу два глави Центробанків - Бен Бернанке, який очолює ФРС США, розмістився на шостому місці, а президент ЄЦБ Маріо Драгі став восьмим. Крім Бернанке і Драгі в топ-10 увійшли: саудівський король Абдулла ібн Абдель-Азіз (7-е місце), генсек КПК і майбутній голова КНР Сі Цзіньпін (9-е місце) і прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв займає 61-е місце (у 2011 році 59-е місце). За ним слідують колишній президент Китаю Цзянь Цземінь і наркобарон, глава картелю Сіналоа і найбільш розшукуваний злочинець Мексики Хоакін "Ель Чапо" Гусман.

Всього в рейтингу згадується 71 людина, останнє місце зайняв Рід Хоффман - один з творців LinkedIn, вперше потрапив у число найвпливовіших людей у світі.

Зазначимо, що при складанні рейтингу враховувалася кількість людей, на яких поширюється вплив того чи іншої людини, розмір фінансових засобів, що перебувають під його контролем, а також здатність кандидата впливати на різні сфери життя. Крім того, враховувалося, як активно кандидат використовує свій вплив. Останній критерій, зазначається у супровідній публікацію рейтингу статті, дозволив набрати очки Володимиру Путіну, який "часто демонструє свій вплив, в тому числі, оправляя за грати учасників протестів".

Джерело: Стрічка Ру