ua en ru

Фондовий ринок: Підсумки 2012, прогнози-2013

2012 рік без сумнівів можна назвати одним з найбільш складних і неоднозначних в історії вітчизняного фондового ринку. І для інвесторів, і для профучасників ці 12 місяців виявилися справжнім випробуванням на міцність.

Дмитро Першин, трейдер-аналітик інвесткомпанії "АЛОР Україна" спеціально для UBR.UA

Перше півріччя

По-перше, хотілося б зазначити, що у 2012 році індекс Української біржі продовжив зниження, досягнувши рівня 1000 пунктів. Це було продовженням ведмежого тренда, який розпочався ще в березні 2011 року. За ці 20 місяців індекс УБ опустився з 2900 до 1000 пунктів, що склало 65% зниження.

Тим не менш, ми бачимо, що розвиток подій схоже на ситуацію в Росії в 1998, коли на тлі несприятливої економічної і політичної кон'юнктури російський фондовий ринок втратив 90%, після чого не тільки продовжив існувати, але і показав сотні і навіть тисячі відсотків зростання.

Весь квітень 2012 року індекс украинсокой біржі провів у флете. Місяць був фактично "мертвий": діапазон торгів по індексу UX становив всього лише 5-10 пунктів.

Як виявилося, не випадково - вже в травні стався "Великий вибух". Обвал і паніка на фондовому ринку призвели до зниження котирувань на 50%! У найбільш депресивні моменти індекс Української Біржі досяг позначки 750 пунктів. Чіткого пояснення такої динаміки з точки зору економічних чинників аналітики не знайшли. Тому не дивно, що різке відновлення в червні, і закріплення індексу в діапазоні 900 - 1100 пунктів протягом літа були природною реакцією на події травня. Але кілька гравців не витримали натиску і згорнули свою діяльність в Україні. Так, з українського ринку в 2012 році пішли Трійка Діалог, Ренесанс Капітал, БД Відкриття та "Альфа Капітал". Як правило, свої дії втікачі виправдовували бажанням зосередитися на інших ринках або оптимізувати бізнес.

Серед можливих причин описаних подій аналітики відзначають, що в Україні кількість емітентів більш-менш ліквідних акцій можна перерахувати на пальцях однієї руки. Відповідно і об'єктивного інтересу до акцій на сьогоднішній момент немає. А відсутність попиту призвело до цікавих цінових рівнів.

Друге півріччя

Наступ осені приніс нові неприємні сюрпризи. Верховною Радою був прийнятий законопроект "Про депозитарну систему України" (№9428 від 08.11.2011 р.). А Президент України Віктор Янукович схвалив закон про депозитарний облік цінних паперів. Відомо, що коли закон повернули парламенту 22 вересня - на ньому стояв підпис Президента. При цьому учасники фондового ринку висловили свій протест проти цього закону, і навіть призупинили 20 вересня торги - в знак своєї незгоди з цим документом. Учасники ринку просили Президента ветувати закон. При цьому Асоціація під назвою "Українські фондові торговці" не поставилися в документи настільки критично. Як відомо, даний законопроект був прийнятий Радою в цілому 6 липня 2012 року.

Хочеться відзначити, що з моменту проходу Партії регіонів до влади в 2010 році, вітчизняні фондові індекси поповзли вниз.

За кордоном

Тим часом на Заході провідні центробанки продовжили пом'якшення монетарної політики з метою пом'якшення наслідків фінансової кризи і стимулювання економічного зростання. Зокрема ЄЦБ у вересні ухвалив рішення щодо програми викупу держоблігацій країн єврозони і вимог до застави за кредитами. "План ЄЦБ буде сприяти механізму реалізації грошово-кредитної політики у всіх країнах єврозони, - сказав М. Драгі. - У нас буде повністю ефективна страховка, дозволяє уникнути руйнівних сценаріїв, які можуть мати серйозні наслідки для цінової стабільності в єврозоні".

У теж час ФРС США ухвалила рішення про запуск третього раунду програми "кількісного пом'якшення" (QE3) для боротьби зі слабкістю економіки, перешкоджає нормальному створення робочих місць. Американський ЦБ також продовжив термін підтримки виключно низького рівня процентних ставок до середини 2015 року, тоді як з січня ФРС обіцяла зберігати ставки біля нуля принаймні до кінця 2014 року. При цьому другий термін перебування нинішнього голови ФРС Бена Бернанке на чолі ЦБ завершиться на початку 2014 року, і переходити до жорсткості грошово-кредитної політики, швидше за все, доведеться вже його наступнику.

Ці дії були зроблені у вересні, і вже за підсумками ноябрярынок праці США показав ознаки впевненого відновлення. Зокрема безробіття в США знизився до 7,7%, що становить чотирирічний мінімум. Крім того, до кінця року спільними зусиллями європейських політиків быластабилизирована ситуація в Греції. Додатковий імпульс зростанню світових індексах дала статистика з Китаю. Економіка Піднебесної початку прискорення зростання в листопаді, що негайно підштовхнуло вгору котирування на товарних ринках. Природно, фондові індекси всіх розвинених країн на такому фонедемонстрируют впевнене зростання за підсумками року.

Прогноз на 2013 рік

Що стосується вітчизняного фондового ринку, то ми бачимо, що після всіх труднощів ключовим гравцям вдалося консолідувати зусилля та продовжити йти вперед. Так, основним трендом на 2013 рік ми бачимо нові послуги від брокерів. Зокрема популярність набирають біржові роботи, які можуть керувати рахунком клієнта автоматично, і показують прибутковість незалежно від напрямку ринку(зростання, падіння) або ліквідності.

Це особливо актуально в світлі все зростаючою з точки зору прогнозування складності світової економіки. Кількість різних трендів, прихованих і явних загроз і сценаріїв робить аналітичні прогнози на тривалі терміни неефективними.

Тим не менш, 2012 рік завершується на оптимістичній ноті. Зростання на західних майданчиках починає "розігрівати" і ринки, що розвиваються, такі як Україна.

Тому ми, в компанії "АЛОР Україна" настроєні оптимістично, і рекомендуємо своїм клієнтам шукати можливостей для входу в зростаючий тренд до травня 2013 року. Цей тренд на українському ринку ще слабкий - він почався в жовтні, і ми припускаємо, що основна його частина ще попереду. Місяць травень для нашого ринку традиційно дуже ризиковий - часто в травні бувають сильні спади, тому середина квітня буде хорошим часом для фіксації прибутку.

Джерело: UBR