ua en ru

Фондові торги в США завершилися 2 листопада підвищенням провідних індексів на тлі макроекономічних новин.

Фондові торги в США завершилися 2 листопада підвищенням провідних індексів, проте зростання виявилося помірнішим, ніж на початку торгової сесії. Сприятливо на настрої інвесторів позначилися макроекономічні новини, що перевищили прогнози експертів. Так, американський Інститут з управління постачаннями повідомив, що індекс ділової активності в промисловості США (ISM index) в жовтні 2009 р. в порівнянні з переглянутим вересневим значенням виріс на 3,1 пункту і склав 55,7 пункту. Аналітики ж чекали значення індексу на рівні 53 пункту.

Крім того, перевищив прогнози обсяг витрат на будівництво. У вересні 2009 р., згідно докладу Міністерства торгівлі США, даний показник підвищився на 0,8% в порівнянні з переглянутим показником серпня 2009 р. і склав 940,3 млрд дол. Експерти, навпаки, чекали зниження обсягів витрат на будівництво на 0,2%.

Позитивні макроекономічні показники дозволили укріпити позиції компаніям, прибутковість яких істотно залежить від стану економіки. Вдалося укріпити свої позиції на торгових майданчиках компаніям, прибутковість яких істотно залежить від стану економіки. Так, на 0,5% подорожчали цінні папери найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa, акції багатопрофільного промислового конгломерату General Electric додали в ціні 1,5%, а найбільшого в світі виробника споживчих товарів Procter & Gamble - 1,6%.

Не обійшли увагою інвестори і корпоративні новини, і в першу чергу фінансовий звіт одного з найбільших автоконцернів США Ford Motor. Чистий прибуток Ford в III кварталі 2009 р. склав 997 млн дол., тоді як за аналогічний період роком раніше компанія отримала чисті збитки у розмірі 161 млн дол. Виручка компанії в III кварталі ц.р. знизилася на 2,5% і досягла 30,9 млрд дол. проти 31,7 млрд дол. роком раніше. Отримані компанією фінансові результати значно перевершили прогнози експертів, у зв'язку з чим котирування Ford підскочили на 8,3%.

Протилежним чином торгова сесія завершилася для фінансової компанії CIT Group, що є однією з найбільших американських організацій, що надають кредити малому і середньому бізнесу. Котирування її акцій вкачалися на 65,3%, оскільки компанія подала прохання про захист від кредиторів, згідно закону про банкрутство.

На 4,8% подорожчали цінні папери американського банку BB&T Corp., оскільки аналітики Sandler O'Neill підвищили по ним рекомендації до "тримати" з "продавати". В той же час менш впевнено себе відчували інші крупні банки: акції Citigroup подешевшали на 2,4%, а Morgan Stanley - на 0,4%.

За підсумками торгів 2 листопада індекс Dow Jones підвищився на 76,71 пункту (+0,79%) - до 9789,44 пункту, індекс Nasdaq - виріс на 4,09 пункту (+0,20%) - до 2049,20 пункту, а індекс S&P - на 6,69 пункту (+0,65%) - до 1042,88 пункту.