ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 2 серпня зростанням індексу Nikkei на 0,35%

Фондові торги в Японії закрилися 2 серпня 2010 р. зростанням зведеного індексу Nikkei на 0,35% на тлі сприятливої фінансової звітності японських компаній. Представлені в кінці попереднього торгового тижня фінансові результати примусили інвесторів знов повірити в надійність світової економіки і її швидке відновлення після фінансової кризи.

Сприятливу фінансову статистику за підсумками I кварталу 2010-2011 фінансового року представив японський автовиробник Honda Motor. Компанія повідомила про зростання чистого прибутку більш ніж в 36 разів - до 271,4 млрд ієн (3,13 млрд дол.). Разом з тим обсяг продажів Honda за квітень-червень 2010 р. збільшився на 28,2% і склав 2,89 трлн ієн (33,05 млрд дол.), операційний прибуток - в 9 разів - до 234,4 млрд ієн (2,7 млрд дол.). Інвестори з ентузіазмом скуповували акції компанії, а тому за підсумками торгової сесії їх котирування виросли на 4%. На новини, що вселяють оптимізм, відгукнулися також котирування конкурента Honda, найбільшого в світі автомобільної компанії Toyota, які підросли на 1,8%.

Виробник швидкісних потягів Kawasaki Heavy Industries Ltd. також порадував інвесторів своїм звітом за I квартал 2010-2011 фінансового року, в якому повідомив про повернення від збитків до чистого прибутку. На закритті торгових майданчиків ціна на акції Kawasaki виросла на 6,5%.

Довгоочікуване зростання продемонстрували також ціни на акції японського виробника електроніки Hitachi Ltd., який підвищив прогноз з прибутку за фінансовий рік, що тільки почався, незвааючи на зміцнення ієни, що спостерігається з початку звітного періоду, по відношенню до світових валют. Акциії Hitachi подорожчали на 4,3%.

Негативно завершилися торги для другого за ринковою вартістю банку Японії Sumitomo Mitsui financial Group Inc., який знизив прогноз на кінець поточного фінансового року. За підсумками торгової сесії акції банку подешевшали на 0,4%, що також слугувало приводом для зниження вартості паперів інших кредитовий організацій: акції третього за ринковою вартістю Mizuho Financial Group Inc. впали в ціні на 0,7%.