ua en ru

Фондові торги в Японії 9 червня 2011 р. завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei

Фондові торги в Японії 9 червня 2011 р. завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei другу сесію поспіль, передає РБК. Ключовий японський індикатор продемонстрував зростання на 0,19% після зниження в ході декількох попередніх торгових сесій.

Відзначимо, що зростання індексу стримували побоювання інвесторів у стабільності відновлення світової економіки, чому сприяли нещодавні заяви глави Федеральної резервної системи США Бена Бернанке, який визнав, що американська економіка відновлюється не так швидко, як прогнозувалося раніше. Крім того, події в самій Японії, все ще намагається подолати наслідки найсильнішого за останні 140 років землетрусу, також не вселяють оптимізму.

На 4% за підсумками торгів обвалилися котирування оператора аварійної японській АЕС "Фукусіма-1" Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) на тлі стурбованості, що новий план уряду щодо порятунку підприємства з використанням грошей платників податків може не спрацювати, враховуючи наростаючу політичну напруженість у країні.

Зазначимо, що Японія незабаром знову може змінити прем'єр-міністра. На початку червня ц.р. чинний прем'єр-міністр країни Наото Кан заявив, що розгляне можливість відходу у відставку, після того як будуть ліквідовані наслідки землетрусу і цунамі 11 березня ц.р. і ядерної кризи на аварійній атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1".

На тлі зниження котирувань акцій TEPCO спадну динаміку продемонстрували і провідні японські банки, оскільки багато хто з них є основними кредиторами оператора АЕС "Фукусіма-1". Так, в "мінусі" закрилися котирування японського банку Mitshubishi UFJ (-0,28%), а також його найбільшого конкурента Mizuho (-0,8%).

Акції японського виробника електроніки - компанії Hitachi Ltd. - Подорожчали на 1,3% на тлі сприятливих корпоративних новин. Раніше сьогодні компанія опублікувала прогноз на I півріччя 2011-2012 фінансового року, що завершується 30 вересня 2011 р., згідно з яким обсяг продажів компанії складе 4,4 трлн ієн (близько 55 млрд дол. за поточним обмінним курсом), а операційний прибуток - 80 млрд ієн (близько 1 млрд дол.)

За підсумками торгів 8 червня ц.р. індекс Nikkei підвищився на 17,69 пункту (+0,19%) і склав 9467,15 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,05 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,09 ієни/дол.