ua en ru

Фондові торги в Японії 8 січня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,94%

Фондові торги в Японії 8 січня 2014 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,94%.

Фондові торги в Японії 8 січня 2014 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,94%. Приводом для впевненої позитивної динаміки провідного індексу Країни висхідного сонця стали позитивні макроекономічні дані з США.

З самого початку торгової сесії Nikkei взяв впевнений старт і почав компенсувати втрати, понесені раніше на цьому тижні. Стимулом для цього стало повідомлення Міністерства торгівлі США. Згідно з доповіддю, негативне сальдо торгового балансу США в листопаді 2013 р. скоротилося в порівнянні з переглянутим значенням за жовтень на 12,9% - до 34,25 млрд дол. Результат виявився кращим за прогнози аналітиків, які чекали, що показник складе 40,0 млрд дол. Таким чином, торговий дефіцит США за листопад 2013 р. досяг мінімального значення за чотири роки - з жовтня 2009 р.

Настільки сприятливі дані свідчать про оздоровлення американської економіки і дають підстави вважати, що цей процес йде своєю чергою, незважаючи на деяке скорочення програми стимулюючих заходів QE3, озвучену раніше Федеральною резервною системою (ФРС) США.

Також сприятливою новиною стало скорочення рівня безробіття у Німеччині. Хоча показник безробіття за грудень з урахуванням сезонної коригування залишився незмінним, склавши 6,9%, кількість безробітних у країні скоротилося на 10 тис., хоча аналітики очікували, що цей показник не зміниться.

Зростанням котирувань відзначилися оператори магазинів, які повідомили про підвищення обсягів продажів. Так, папери рітейлера FamilyMart Co. додали в ціні 2,8%, у ході торгів у Токіо досягнувши вартості, якої не бачили з квітня 2000 р. Приводом для зростання стало повідомлення про підвищення операційний прибуток компанії за березень-листопад 2013р. Показник склав 36,2 млрд ієн, що на 0,4% вище аналогічного показника роком раніше, але істотно перевершило прогноз з операційного прибутку.

Котирування акцій токійській торгової компанії Seven & i Holdings Co. закрили сесію підвищенням більш ніж на 6%, у ході торгів досягнувши максимального цінового значення з травня 2006 р. Приводом для цього став звіт про рекордний прибуток компанії на рівні 249,1 млрд ієн, що на 15,1% вище аналогічного показника роком раніше.

У числі інших компаній, що відзначилися зростанням котирувань, виробник ігор та ігрових консолей Nintendo Co, папери якого за підсумками сесії додали в ціні 10,8%. Приводом для стрімкого зльоту стало рішення китайського регулятора про тимчасове зняття заборони на продажі ігрових консолей.

Автовиробник Mitsubishi Motors Corp., навпаки, дещо втратив позиції (його котирування скоротилися майже на 4%), після того як компанія заявила, що має намір отримати близько 241,63 млрд ієн в результаті первинного розміщення акцій (IPO). Озвучена сума дещо вище, ніж та, про яку говорилося в листопаді 2013 р.

За підсумками торгів 8 січня 2014 р. індекс Nikkei підвищився на 1,94% і склав 16121,45 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу 7 січня 2014 р. на 0,57 ієни і на закритті фондових торгів склав 105,00 ієни/дол.