ua en ru

Фондові торги в Японії 30 січня 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,54%

Фондові торги в Японії 30 січня 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei третю сесію поспіль. Зниженню індексу сприяв обвал котирувань Mitsubishi Electric на тлі новин про те, що уряд Японії призупинив всі угоди з компанією, пославшись на те, що Mitsubishi Electric могла завищити ціни на свою продукцію. Про це повідомили представники Міністерства оборони Японії. Акції Mitsubishi Electric подешевшали за підсумками сесії більш ніж на 12%.
Аналітики говорять про те, що угоди з компанією можуть бути припинені на строк до 6 місяців. Крім того, Mitsubishi Electric загрожує великий штраф.
Не сприяло позитиву на японському фондовому ринку і зниження біржових індикаторів США, які переважно пішли в "мінус" (за винятком "высокотехнолоичного" Nasdaq) на тлі публікації попередніх даних про динаміку ВВП США в IV кварталі 2011 р. Показник виріс у порівнянні з IV кварталом 2010 р. на 2,8% в перерахунку на річні темпи (annual rate), хоча аналітики прогнозували, що показник зросте на 3,1%.
В той же час, певну частку позитиву привнесла звістка про те, що приватні інвестори і влада Греції близькі до підписання основоположної угоди по програмі PSI (участь приватного сектора в реструктуризації грецького держборгу), яка є невід'ємною умовою надання Афінам другої програми фінансової допомоги від "трійки" міжнародних кредиторів.
Інвестори продовжують стежити за ходом сезону корпоративної звітності, яка поки що не виправдовує очікувань ринку. Папери японського виробника скла Nippon Electric Glass Co. Ltd. знизилися в ціні на 10%, досягнувши мінімального значення за 2 місяці на тлі публікації фінансового звіту за 9 місяців 2011-2012 фінансового року. В той же час на позитивній території завершилися торги для виробника напівпровідників Advantest, після того як компанія повідомила, що прогнозує прибуток за підсумками поточного фінансового року в розмірі 1 млрд ієн (13 млн дол.).
За підсумками торгів 30 січня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 0,54% і склав 8793,05 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,27 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 76,71 ієни/дол.