ua en ru

Фондові торги в Японії 30 вересня завершилися падінням індексу Nikkei більш ніж на 2%

Фондові торги в Японії завершилися падінням індексу Nikkei на 2,06%, приводом для цього стала невизначеність політичної ситуації в США та Італії. Це зниження індексу стало найістотнішим за шість тижнів.

Японські інвестори, подібно їхнім колегам по всьому світу, застигли в очікуванні вирішення ситуації навколо прийняття американського бюджету і можливого дефолту у США. Вихідні показали, що республіканці і демократи не наблизилися до вирішення питання про фінансування держструктур. Нагадаємо, поточний фінансовий рік у США закінчується 1 жовтня 2013 р., після чого госаппарату країни загрожує тимчасове припинення роботи. Також побоювання інвесторів викликані політичною кризою в Італії, де правоцентристська партія Сильвіо Берлусконі залишила уряд.

На цьому тлі Nikkei вже на ранкових торгах просів на 2,1%, досягнувши позначки в 14444,73 пункту. Незважаючи на це зниження, протягом місяця індекс додав 8%, а протягом року Nikkei додав 39%.

Політична невизначеність та істотне послаблення долара не забарилися позначитися на котируваннях великих експортерів. Акції автовиробника Toyota Motor просіли на 2,6%, котирування Nissan Motor Co. подешевшали на 2,2%, у той час як цінні папери Honda Motor Co. втратили 2,7% від вартості.

Японські експортери - виробники електроніки також відзначилися зниженням котирувань. Акції Toshiba Corp. подешевшали на 1,1%, котирування Panasonic Corporation просіли на 1,5%, а ринкова капіталізація виробника фототехніки Canon Inc. скоротилася на 1,3%.

Також увага японських інвесторів прикута до майбутньої заяви прем'єр-міністра країни Сіндзо Абе, запланованої на 1 жовтня 2013 р. Прем'єр повинен буде оголосити про плани уряду щодо податкової політики.

Цінні папери фінансових установ Японії також здебільшого торгувалися в "червоному полі". Цінні папери Sumitomo Mitsui втратили 2,8% від вартості, котирування Mizuho Financial Group просіли більш ніж на 4%, в той час як акції Minato Bank втратили в ціні 1,2%. Ринкова капіталізація Nomura Holdings Inc. скоротилася на 3,3%, а папери Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. подешевшали на 2,6%.

Компанії будівельного сектора відзначилися наступною динамікою: акції Obayashi Corp.. втратили в ціні 1%, котирування Kajima Corp. просіли на 1,2%, а цінні папери Keio Corp. подешевшали на 3,03%.

За підсумками торгів 30 вересня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 2,06% і склав 14455,80 пункту. Курс долара до ієни також показав зниження по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1 ієну і склав на закритті фондових торгів 97,59 ієни/дол.