ua en ru

Фондові торги в Японії 30 грудня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,67%

Фондові торги в Японії 30 грудня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,67% слідом за індексами США, виросли на тлі макроекономічних новин. Все ж сприятлива остання торговельна сесія року не змогла втримати Nikkei від значного зниження за підсумками всього 2011 р., який став найгіршим для японської біржі з 2008 р. За підсумками 2011 р. Nikkei втратив 17,6%.
"Рік, що минає відзначився сильним землетрусом, повенями в Таїланді і європейською борговою кризою, що негативно позначилося на біржах. Важко припустити, що інвестори охоче повернуться на фондовий ринок в 2012 р. Те, як зараз ідуть справи, не дає ніяких передумов для ралі", - прокоментував аналітик Monex Inc.
Зазначимо, що сесія проходила при невисокому обсязі торгів в останній день року. Основним драйвером для фондового ринку стали макроекономічні чинники, а також позитивні підсумки італійського аукціону з розміщення 10-літніх держоблігацій на суму 2,5 млрд євро при прибутковості трохи нижче критичної 7-процентної позначки (6,98% річних).
У той же час зростання котирувань стримувалося новинами про те, що обсяг промислового виробництва КНР, за попередніми даними, в грудні 2011 р. знову скоротиться на тлі зниження попиту як на внутрішньому, так і на закордонних ринках. Індекс менеджерів із закупівель (PMI), що розраховується на замовлення британського банку HSBC, напередодні публікації офіційних даних піднявся до 48,7 пункту в грудні 2011 р. з 47,7 пункту в листопаді (мінімальне значення за 32 місяці), але не зміг подолати прогнозовану позначку в 50 пунктів.
Котирування акцій оператора атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма" - Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) за підсумками сесії підвищилися на 4,57%, незважаючи на заяви міністра торгівлі, економіки і промисловості Японії Юкіо Едано, згідно з яким програма порятунку японської компанії TEPCO повинна включати можливість тимчасової часткової націоналізації. Нагадаємо, що після аварії на АЕС "Фукусіма", викликаної землетрусом і цунамі в Японії 11 березня 2011 р., ринкова капіталізація TEPCO знизилася більш ніж на 90%.
Котирування акцій трейдингової компанії Marubeni Corp. підвищилися майже на 2% після того, як компанія підписала контракт з казахстанським нафтопереробним підприємством щодо виробництва більш чистого палива. Вартість контракту склала 1,7 млрд дол. При цьому відносно зростання котирувань Marubeni обійшла своїх конкурентів Mitsui Co. Ltd. і Mitsubishi Corp., акції яких подорожчали на 1,18% і 0,84% відповідно.
За підсумками торговельної сесії 30 грудня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 56,46 пункту (+0,67%) і склав 8455,35 пункту. Курс долара до ієни знизився на закритті торгів на 0,21 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав 77,55 ієни/дол.