ua en ru

Фондові торги в Японії 26 серпня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,18%

Фондові торги в Японії 26 серпня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,18% на тлі побоювань щодо подальшої політики уряду і Центробанку країни. Інвестори припускають, що влада все-таки піде на підвищення споживчого податку, як і заплановано, і вважають за краще не поспішати з інвестиціями. Невизначеність трейдерів зумовила невисокий обсяг угод на японських торгових майданчиках, при цьому підвищенням котирувань відзначилися сектора нерухомості та будівництва.

Зберігається неясність і щодо подальших дій Федеральної резервної системи США в близькотерміновій перспективі. Минулого тижня котирування на міжнародних біржах знижувалися напередодні публікації протоколів засідання комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, які повинні були пролити світло на терміни згортання програми кількісного пом'якшення QE3. Документ FOMC не дав натяків на терміни зниження обсягів скупки активів, проте раніше повідомлялося, що про початок зниження обсягу викупу держоблігацій може бути оголошено вже у вересні 2013 р.

Вся увага інвесторів зосереджене на питанні про те, чи наважаться влада країни підняти податок з продажів з 5% до 8% у квітні 2014 р. На тлі загальної невизначеності на біржі спостерігалася фіксація прибутку, що викликало зниження котирувань експортерів, які в ході попередньої торгової сесії росли. Акції найбільшого японського автовиробника Toyota Motor Corp. опустилися в ціні на 0,6%, його конкурента Nissan Motor Co. - на 0,8%.

Водночас трейдери скористалися можливостями для інвестицій, які їм надав сектор нерухомості. У тому випадку, якщо саме Токіо дістанеться право проведення літніх Олімпійських ігор у 2020 р., в галузь будуть "влиті" величезні інвестиції, а обсяг замовлень на будівельні роботи зросте в рази. На цьому тлі котирування Mitsubishi Estate Co. підвищилися на 1,8%, Sumitomo Realty & Development - на 3,1%, Kalmia Corp. - на 2,4%, Taisei Corp. - на 2,2%.

За підсумками торгів 26 серпня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,18% і склав 13636,28 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,43 ієни і складав на закритті фондових торгів 98,60 ієни/дол.