ua en ru

Фондові торги в Японії 25 вересня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,76%

Фондові торги в Японії 25 вересня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,76% на тлі новин про можливе часткове припинення роботи уряду США і в умовах зниження основних американських індексів.

Інвестори у всьому світі уважно стежать за заявами керівників Федеральної резервної системи (ФРС) США. Менш ніж через тиждень після засідання Комітету з операцій на відкритому ринку ФРС (коли скорочення програми "кількісного пом'якшення" було перенесено), Федеральний резерв знову нагадує трейдерам про те, що це лише відстрочка, але не скасування рішення. Програма "кількісного пом'якшення", що передбачає викуп облігацій на суму 85 млрд дол. щомісяця, що є стимулом американської і світових економік. Недостатньо стабільні макроекономічні показники примусили Федерального резерву почекати з урізанням цієї програми, почекати, поки економіка США покаже явне бажання вибратися з ями кризи. Однак і аналітики, і самі керівники ФРС не виключають корекції програми вже в жовтні, найпізніше - після призначення нового глави Федерального резерву на початку 2014 р. Такі заяви негативно позначаються на настрої інвесторів.

Якщо говорити про корпоративних новинах, безпрецедентне зростання (+13,2%) показали котирування виробника електроніки і напівпровідників Tokyo Electron. Приводом послужила заява керівництва компанії про її купівлю за 9,3 млрд дол. американським концерном Applied Materials. З іншого боку, акції Advantest Corp., виробника тестових систем для продукції компанії Tokyo Electron, подешевшали за підсумками торгів на 0,6%, хоча при відкритті зросли майже на 4%.

У лідерах зростання за підсумками торгової сесії в Токіо 25 вересня окрім Tokyo Electron також знаходяться телекомунікаційна компанія KDDI (+3,6%) і виробник синтетичного волокна Toyobo (+2,8%).

Після зростання ринкової капіталізації в ході попередньої сесії, на цей раз знижуються котирування корпорацій важкої промисловості. Так, акції компанії Nisshin Steel Holdings подешевшали на 6,7% (після зростання на 7,2% 24 вересня), котирування концерну Furukawa Co. Ltd. впали на 6%. Також в "червоній зоні" торгуються папери виробників важкої техніки Kubota (-5,1%) і Komatsu (-2,6%).
Навпаки, японські автоконцерни показали преимуществено зростання котирувань в межах 1%. Ціна паперів Toyota Motor зріс на 0,5%, акції Nissan Motor додали в ціні 0,3%. Honda Motor трохи зменшила свою ринкову капіталізацію - на 0,1%, а цінні папери Mitsubishi Motors Corp. подорожчали на 0,6%.

За підсумками торгів 25 вересня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 112,08 пункту (-0,76%) і склав 14620,53 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,20 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,62 ієни/дол.