ua en ru

Фондові торги в Японії 24 вересня завершилися незначним зниженням індексу Nikkei - на 0,07 %

Фондові торги в Японії 24 вересня 2013 р. завершилися мінімальним зниженням індексу Nikkei - на 0,07 %. Причиною тому стали дані з США.

Увага трейдерів всього світу знову прив'язане до заяв глав Федеральної резервної системи ( ФРС) США. Менш ніж через тиждень після раптової відстрочки планів скорочення програми "кількісного пом'якшення" керівництво головного кредитного інституту Америки знову нагадує інвесторам про те, що це лише відстрочка, але не скасування рішення. Програма "кількісного пом'якшення" передбачає викуп облігацій на суму 85 млрд дол щомісяця, що є стимулом американської та світових економік. Недостатньо стабільні макроекономічні показники примусили Федеральний резерв почекати з урізанням цієї програми. Однак і аналітики, і самі керівники ФРС не виключають корекції програми вже в жовтні, найпізніше - після призначення нового глави Федерального резерву в початку 2014 р. Такі заяви негативно позначаються на настрої інвесторів.

У лідерах зростання за підсумками торгової сесії в Токіо 24 вересня перебувають акції деяких японських компаній важкої промисловості. Так, акції Nisshin Steel Holdings виросли в ціні на 7,2 %, Kawasaki Heavy Industries - на 3,2%. Також на 4% збільшилася ринкова капіталізація хімічного концерну Tosoh. З іншого боку, значна кількість металургійних компаній показала зниження котирувань в середньому на 2,5-3%. Серед них є такі гіганти, як Sumitomo Heavy Industries і Mitsubishi Heavy Industries.

Серед аутсайдерів перебуває компанія з операцій з нерухомістю Tokyo Tatemono : ринкова капіталізація фірми знизилася на 4%. У "червоній зоні" завершилися торги і для великого страхового холдингу T & D Holdings (-3,7 %).

Котирування акцій японських автоконцернів показали різноспрямований рух в межах 1%, переважно знижуючись. Ціна паперів Toyota Motor знизилася на 0,6 %, акції Nissan Motor незначно подешевшали на 0,1 %. Honda Motor зменшила свою ринкову капіталізацію на 1%, а цінні папери Mitsubishi Motors Corp вийшли в "зелену" зону, трохи подорожчавши - на 0,1%.

За підсумками торгів 24 вересня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 9,81 пункту ( -0,07 %) і склав 14732,61 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,02 ієн і склав на закритті фондових торгів 98,82 ієни/дол.