ua en ru

Фондові торги в Японії 24 липня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,32%

Фондові торги в Японії завершилися 24 липня 2013 р. зниженням індексу Nikkei на 0,32%. Основним приводом для просідання провідного японського індексу стало чергове підтвердження уповільнення економки КНР, де в червні ц.р. індекс PMI (Purchasing Managers' Index, індекс менеджерів по закупівлях) в оброблювальній промисловості, за попередніми даними, знизився до 47,7 пункту, що виявилося нижчим за прогноз. Аналітики передбачали зростання індексу до 48,5 пункту.

Певний негатив торгам також забезпечила ієна, що посилилася останнім часом. Загальний негативний фон не дозволив провідному японському індексу покинути "червону" зону на протяг всієї торгової сесії.

У фокусі інтересів інвесторів, як і на торгах в США, опинилися компанії технологічного сектору. Приводом для цього послужила фінансова звітність гіганта Apple, яка перевершила очікування аналітиків. Після закриття американських торгів компанія повідомила, що її прибуток склав 6,9 млрд дол., або 7,47 дол. на акцію, що виявилося вищим за прогнози аналітиків, що передбачали прибуток у розмірі 7,32 дол. на акцію. Крім того, Apple повідомила, що в звітному кварталі реалізувала 31,2 млн смартфонів iРhone - на 20% більше, ніж за аналогічний квартал минулого року (26 млн екземплярів). Результати не змогли вплинути на котирування Apple на закритті торгів в США, де вони знизилися на 1,7%, проте послужили добру службу японським колегам Apple. Так, котирування виробників частин для iРhone - Taiyo Yuden Co. і Rohm - піднялися на 1,5% і 5,6% відповідно.

Серед корпоративних новин увага інвесторів також привернуло повідомлення японського виробника електромоторів Nidec, який повідомив, що підвищує власний прогноз на операційний прибуток на фінансовий рік, що завершується в березні 2014 р., до 75 млрд ієн (753 млн дол.). Своє рішення компанія пояснила зростанням продажів промислових моторів. На цьому фоні котирування Nidec злетіли більш ніж на 10%.

Акції виробника автоматичного устаткування Advantest Corp, навпаки, просіли на 0,9% після того, як газета Nikkei повідомила, що компанія в II кварталі може зазнати операційних збитків у розмірі 3 млрд ієн (30,1 млн дол.).

Фінансові установи Японії торгувалися переважно в "червоній" зоні. Котирування Sumitomo Mitsui просіли на 0,7%, акції Mizuho Financial Group подешевшали на 0,5%, Mitsubishi UFJ - на 0,3%, а ринкова капіталізація Daiwa Securities скоротилася на 0,2%.

За підсумками торгів 24 липня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,32% і склав 14731,28 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,24 ієн і склав на закритті фондових торгів 99,68 ієни/дол.