ua en ru

Фондові торги в Японії 22 листопада завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,1%

Фондові торги в Японії 22 листопада завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,1%. Провідний японський індекс майже досяг в ході торгової сесії відмітки свого шестимісячного максимуму на тлі ослаблій по відношенню до долара, ієни, однак потім, зменшивши оберти, закрив торги незначним зниженням на тлі фіксації прибутку гравцями. За підсумками попередньої торгової тижня індекс Nikkei додав лише 1,4%, що істотно нижче досягнень тижнем раніше, коли за п'ять торгових днів індекс піднявся на 7,7%, що стало найістотнішим його тижневим підвищенням за чотири роки.

Провідний японський індекс і ієна вже довгий час демонструють різноспрямовану взаємозалежну динаміку, яку іноді навіть порівнюють з парним танцем: чим сильніше ієна, тим нижче Nikkei, і навпаки. Головною подією дня, ободрившим ринкових гравців в США і що зробив вплив на поведінку гравців по всьому світу, стало затвердження банківським комітетом сенату США кандидатури Джанет Йеллен на пост глави Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Призначення Дж.єллен, кандидатуру якої висунув сам президент США Барак Обама, підтримали 14 голосів, у той час як проти висловилися лише вісім. Дж.єллен стала відома як прихильниця заходів стимулювання, проте, як показала публікація останніх протоколів засідання Комісії з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, згортання програми може відбутися вже в не настільки віддаленому майбутньому, якщо стратеги Федрезерву будуть при прийнятті рішення керуватися не тільки станом ринку праці країни. Тепер, як очікують інвестори, скорочення програми "кількісного пом'якшення" може початися вже в грудні-березні. На шляху до крісла глави ФРС кандидатурі Дж.єллен ще належить отримати схвалення всього сенату США.

На тлі ослабшей ієни великі японські експортери, переважно орієнтовані на зарубіжні ринки, продемонстрували здебільшого висхідну динаміку. Так, котирування виробника фототехніки Canon Inc., одержує більшу частину своїх доходів за кордоном, зросли на 1,1%, акції Ricoh Co. Ltd. стали важче на 0,7%, папери Fujifilm Holdings подорожчали на 0,3%, в той час як ринкова капіталізація Panasonic Corporation зросла на 2,3%. Папери автопроизодителя Toyota Motor подорожчали майже на 1%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 1,3%.

В центрі уваги гравців опинилися папери японського мобільного оператора SoftBank , після того, як відомий американський інвестор Деніел Леб повідомив про придбання акцій компанії. Котирування SoftBank піднялися на 2,3%.

Акції будівельних компаній відзначилися зниженням котирувань. Папери Taisei Corp. знизилися на 0,8%, акції Kajima Corp. стали легше на 0,5%, ринкова капіталізація Obayashi Corp.. знизилася на 1,4%, а котирування Shimizu Corp. просіли на 0,4%. Інші компанії, що спеціалізуються на роботі з нерухомістю, відзначилися змішаною динамікою - котирування Mitsui Fudosan опустилися на 0,2%, а акції Sumitomo Realty & Development додали в ціні 0,1%.

Банківський сектор не продемонстрував єдності, розкидавши котирування по обох зонах. Акції Sumitomo Mitsui зросли на 1,2%, папери Daiwa Securities подорожчали на 2%, ринкова капіталізація Minato Bank знизилася на 1,7%, а акції Nomura Holdings Inc. стали важче на 0,9%.

За підсумками торгів 22 листопада 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 16,12 пункту (+0,1%) і склав 15381,72 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,57 і, переваливши через відмітку в 100 ієн за долар, склав на закритті фондових торгів 101,06 ієни/дол.