ua en ru

Фондові торги в Японії 22 лютого завершилися падінням індексу Nikkei на 1,78% на тлі хвилювань на Близькому Сході

Торгова сесія на фондовій біржі в Японії 22 лютого 2011 р. завершилася падінням індексу Nikkei на 1,78% на тлі хвилювань на Близькому Сході. Заворушення в регіоні призвели до підвищення ціни на нафту, що позитивно позначилося на "сировинних" котируваннях і викликало загальний підйом ринку напередодні та в ході декількох попередніх сесій. Однак у світлі геополітичної напруженості сесія 22 лютого 2011 р. проходила швидше на тлі розпродажів. Так, зниженням котирувань ознаменувалися практично всі сектори. У складі індексу Nikkei переважна більшість компаній продемонструвало спадну динаміку, повідомляє РБК.

Крім того, певний вплив на хід торгів надала інформація про те, що міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service змінило прогноз по рейтингах 13 японських позичальників, пов'язаних з урядом, на "негативний" зі "стабільного". Раніше агентство змінило прогноз по рейтингах Японії в бік пониження - зі "стабільного" до "негативного".

Акції інжинірингової компанії Chiyoda Corp., Яка отримує більше половини виручки від операцій на Близькому Сході, опустилися в ціні на 4,3% на тлі ситуації в Лівії. Несприятливо склалася сесія і для найбільшого банку Японії Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. - Його котирування знизилися на 3,6%. Схожа динаміка котирувань спостерігалася у всьому банківському секторі. Папери ще однієї кредитної організації Японії Mizuho Financial Group подешевшали на 4,1%.

В "мінусі" завершилися торги і для найбільшої за обсягом продажів трейдингової компанії Японії Nippon Yusen KK - Її акції подешевшали на 2,8%.
У ході сесії дешевшали папери японських автовиробників і виробників електроніки. Так, акції Toyota Motor Corp. знизилися в ціні на 2,6%, а Hitachi Ltd. - На 2,8%.

За підсумками торгів 22 лютого 2011 р. індекс Nikkei знизився на 192,83 пункту (-1,78%) і склав 10664,70 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,11 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,22 ієни/дол.