ua en ru

Фондові торги в Японії 19 вересня завершилися зростанням індексу на 1,80%

Фондові торги в Японії 19 вересня 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,80%. Індекс оновив рекорд попередньої сесії, показала найвище значення Nikkei за вісім тижнів. Причина такого росту - заява Федеральної резервної системи (ФРС) США про збереження поточного рівня виділення коштів за програмою "кількісного пом'якшення".

До відкриття торгів у Токіо рішення ФРС було вже відомо, тому індекс в першу хвилину сесії відразу виріс більш ніж на 1%. Минулого тижня стало відомо, що ФРС планує серйозно скоротити свою програму стимулювання економіки, що спровокувало серйозне падіння на всіх світових майданчиках. Спочатку планувалося урізання мінімум на 15 млрд дол. (з 85 до 70 млрд дол.), однак 16 вересня стало відомо, що ФРС США розробляє "полегшений" варіант скорочення стимулювання (не більше 10 млрд дол.) Рішення Федерального резерву відкласти скорочення на певний строк стало приємним сюрпризом для трейдерів.

У лідерах зростання за підсумками торгової сесії в Токіо 19 вересня знаходяться акції японських металургійних компаній. Так, акції Pacific Metals виросли в ціні на 8,6%, Sumitomo Metal - на 6,8%. Також на 6,5% збільшилася ринкова капіталізація гірничодобувної компанії Furukawa Co. Дві останні фірми є підрозділами важкої промисловості у складі найбільших і найстаріших японських дзацбацу (корпорацій) - Sumitomo і Furukawa відповідно.

Серед аутсайдерів знаходиться виробник електроніки Pioneer, який був лідером зростання на попередній сесії: на цей раз ринкова капіталізація фірми знизилася на 1,8%. У "червоній зоні" завершилися торги і для іншої компанії галузі - Mitsumi Electri (-1,4%).

Котирування акцій японських автоконцернів показали високий зріст - понад 1%. Ціна паперів Toyota Motor зросла на 1,1%, акції Nissan Motor додали в ціні 2,1%. Honda Motor збільшила свою ринкову капіталізацію на 1%, а цінні папери Mitsubishi Motors Corp. серйозно подорожчали - на 3,5%.

За підсумками торгів 19 вересня 2013 р. індекс Nikkei додав 260,82 пункту (+1,80%) і склав 14766,18 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,38 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,34 ієни/дол.