ua en ru

Фондові торги в Японії 15 листопада завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,95%

Фондові торги в Японії 15 листопада 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,95%. Основним приводом для настільки впевненої динаміки індексу стали новини із США, де головний кандидат на пост глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен дала зрозуміти, що схильна до збереження програми QE3, так і ослаблення ієни, настільки вигідна для великих експортерів Японії.

На початку торгової сесії провідний японський Nikkei перевищив відмітку в 15000 - висоту, яку індекс не брав з кінця травня 2013 р.

Раніше Йеллен, яка може змінити Бена Бернанке на посаді глави ФРС вже на початку 2014 р., дала зрозуміти, що не схильна до прийняття заходів щодо скорочення програми кількісного пом'якшення. На думку Йеллен, економіка країни ще не достатньо сильна для урізання стимулюючих заходів, і ФРС "чекає чимало роботи" у справі її стабілізації.

Ще одним каталізатором торгової сесії, що дозволив провідному індексу повернути втрачені позиції, стало ослаблення ієни, традиційно "працює" на благо великих експортерів. Ієна впала по відношенню до долара до двомісячного мінімуму, на тлі чого японські компанії, орієнтовані на зарубіжні ринки, з перших хвилин торгів відзначилися зростанням котирувань.

Акції великих автовиробників піднялися досить істотно. Так, ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 0,8%, акції Toyota Motor подорожчали майже на 1%, а папери Nissan Motor Co. стали важче на 0,3%. Не відстали від них і виробники електроніки. Так, котирування Panasonic Corporation піднялися на 2,8%, акції Ricoh Co. Ltd. подорожчали на 3,7%, а ринкова капіталізація Canon Inc. збільшилася на 2%.

Японські будівельні компанії на загальному позитивному фоні також здебільшого відзначилися зростанням котирувань. Ринкова капіталізація будівельної Taisei Corp. зросла на 0,9%, акції Kajima Corp. подорожчали на 2,4%, папери Shimizu Corp. стали важче на 0,2%.

Інші компанії, що спеціалізуються на роботі з нерухомістю, також виявилися на висоті. Будівельна і ріелторська компанія Mitsui Fudosan відзначилася зростанням котирувань, які піднялися на 1,9%, а папери Sumitomo Realty & Development подорожчали на 3,3%.

Папери японських банківських установ також впевнено торгувалися в "зеленій" зоні. Котирування Sumitomo Mitsui піднялися на 2,9%, акції Mizuho Financial Group подорожчали на 1,9%, ринкова капіталізація Minato Bank зросла на 1,1%, а папери Nomura Holdings Inc. стали важче на 4,7%.

За підсумками торгів 15 листопада 2013 р. індекс Nikkei виріс на 289,51 пункту (+1,95%) і склав 15165,92 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,57 ієни і склав на закритті фондових торгів 100,21 ієни/дол.