ua en ru

Фондові торги в Японії 15 березня завершилися падінням індексу Nikkei на 10,55%

Фондові торги в Японії 15 березня завершилися падінням індексу Nikkei другу сесію поспіль. У ході попередньої торгової сесії Nikkei обвалився на 6,18%, що стало самим значним спадом індексу з 16 жовтня 2008 р. Обвал ринку відбувся на тлі ситуації в Японії, яка пережила найсильніший за 140 років землетрус і слідом за ним руйнівне цунамі. Поки ніхто не береться підраховувати збитки, але вже зараз ясно, що масштаб руйнувань величезний. Інвестори побоюються, що стихійне лихо викличе серйозні економічні наслідки не тільки для самої Японії, що відчуває серйозні проблеми на тлі старіння населення, а й поставить під удар відновлення світової економіки, повідомляє РБК.
Банк Японії намагався врятувати ситуацію на ринку, додатково виділивши на його підтримку 61 млрд дол., проте останні події на АЕС "Фукусіма", де сталися вибух і пожежа на четвертому енергоблоці, серйозно вплинули на настрої учасників торгів, і котирування пішли різко вниз.
Нагадаємо, сьогодні сталися вибухи на другому і четвертому реакторах аварійної електростанції, у зв'язку з чим рівні радіації в ряді префектур Японії перевищили допустимі норми у кілька разів. У результаті вибуху близько 06:00 ранку за місцевим часом (близько 23:00 за Києвом) на другому енергоблоці АЕС "Фукусіма-1" була пошкоджена оболонка реактора. У 11:53 за місцевим часом (4:53 за Києвом) на четвертому реакторі АЕС "Фукусіма-1" стався вибух водню, якому передував пожежа.
Такі новини вкрай негативно позначилися на енергетичній галузі країни. Котирування оператора аварійних АЕС - японської компанії Tokyo Electric Power Co. продовжили падати. У ході сьогоднішньої сесії вони опустилися на 24,7%, на закритті попередньої сесії 14 березня вони втратили 23,7% на момент закриття торгів. На 19,5% обвалилися котирування компанії Toshiba, яка займається виробництвом ядерних реакторів. Зазначимо, що акції компанії продовжують дешевшати також другу сесію поспіль.
Напередодні глава американської багатопрофільної корпорації General Electric Co. (GE) Джефф Іммельт повідомив, що поки занадто рано оцінювати вплив аварій на японській АЕС на енергетичну галузь. Раніше GE об'єднала свої операції в секторі атомної енергетики з японської Hitachi Ltd. в очікуванні відновлення галузі. На тлі даних новин котирування GE на закритті американських торгів опустилися на 2,16%, акції Hitachi Ltd. на закритті торгів японських обвалилися на 12,6%.
За підсумками торгів 15 березня 2011 р. індекс Nikkei впав на 1015,34 пункту (-10,55%) і склав 8605,15 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,57 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,61 ієни/дол.