ua en ru

Фондові торги в Японії 15 лютого завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,20%

Фондові торги в Японії 15 лютого 2011 завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,20% на фоні опублікованої сьогодні інформації щодо інфляції в Китаї. Про це повідомляє РБК.
Споживчі ціни в Китаї в січні 2011 р. виросли на 4,9% в порівнянні з показником січня 2010 р. Таким чином, темпи річної інфляції прискорилися на 0,3 процентного пункту в порівнянні з 4,6% у грудні 2010 р. Опублікований показник виявився нижче прогнозів аналітиків, що чекали зростання споживчих цін в країні в січні 2011 р. на 5,3%.
Новини з КНР викликали змішану реакцію у фінансовому секторі Японії. Папери найбільшого в Країні висхідного сонця банку Mitsubishi UFJ Financial подешевшали на 0,2%, а його конкурента Mizuho Financial Group - подорожчали на 0,6%.
У лідери зростання на закритті торгів вийшли торгові компанії Японії. Зростання котирувань найбільших в країні Marubeni і Mitsui & Co. склав 2,9% і 2,3% відповідно.
Ослаблення ієни по відношенню до долара викликало підвищений інтерес трейдерів до акцій ряду експортерів. Зокрема, котирування автомобілебудівного сектора Японії закрилися в "плюсі": папери найбільшого в світі представника цього сектору Toyota Motor подорожчали на 1%, а його конкурентів Honda Motor і Nissan Motor - на 1,2% і 0,3%.
Також на цьому позитивному тлі виросли в ціні і акції провідних виробників електроніки. Котирування Hitachi піднялися на 0,8%, а його конкурентів Toshiba і Panasonic - на 0,6% і 0,4%. Окремо варто відзначити компанію виробника цифрової техніки Casio Computers. Його папери подорожчали на 4,1%, після того як банк Morgan Stanley підвищив рекомендації по його акціях.
За рахунок зростання цін на нафтові ф'ючерси Light Sweet також в "зеленій" зоні закрилися нафтовидобувні компанії Японії. Акції найбільших представників цього сектора Inpex і Japan Petroleum Exploration подорожчали на 0,9% і 2,9% відповідно.
Навпаки, для ряду провідних гірничодобувних компаній Країни висхідного сонця сесія завершилася не так вдало. На фоні зниження цін на Лондонській біржі металів котирування провідних фірм цього сектора знизилися: папери Sumitomo Metal Industries "просіли" на 0,5%, а JFE Holdings - на 0,2%. З іншого боку, деякі їхні конкуренти відзначилися і зростанням. Так, папери Nippon Steel подорожчали на 0,3%.
За підсумками торгів 15 лютого 2011 р. індекс Nikkei піднявся на 21,13 пункту (+0,20%) і склав 10746,67 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,26 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,46 ієни/дол.