ua en ru

Фондові торги в Японії 14 червня завершилися зростанням Nikkei майже на 2% після його падіння на 6% днем раніше

Фондові торги в Японії 14 червня 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,94% після його падіння на 6,35% в ході попередньої торгової сесії, викликаного зміцненням ієни, а також побоюваннями інвесторів щодо подальшої політики Федеральної резервної системи США з питання припинення стимулюючих заходів в рамках програми "кількісного пом'якшення".

Позитивний настрой на японських Біржі 14 червня був пов'язаний зі сприятливим зовнішнім фоном, зокрема зі зростанням індексів на американських біржах в середньому на 1,3% на тлі сприятливих макроекономічних даних і очікувань, що ФРС США продовжить утримувати ставки на рекордно низьких рівнях. Крім того закріпленню позитивного тренда сприяло деяке зміцнення долара по відношенню до ієни, що сприятливо відбилося на котируваннях компаній-експортерів, одержуючих значний відсоток виручки від реалізації продукції за кордоном.

Котирування акцій компаній, пов'язаних з нерухомістю, що опинилися в "мінусі" в ході попередньої сесії, в ході сесії 14 червня зростали. У середньому сектор за підсумками торгів 14 червня виріс на 3,5%. Сприятливо склалася сесія і для компаній-експортерів. Так, акції виробників споживчої електроніки Toshiba Corp. і Hitachi Corp. виросли в ціні на 3,8% і 2,7% відповідно.

Помітним зростанням характеризуються і папери компаній, пов'язаних з вантажоперевезеннями, а також енергетичних компаній. Так, сильним зростанням котирувань відзначилися Mitsubishi Logistics (+7,88%) і Kansai Electric Power (+6,97%). На котирування останньої могла вплинути інформація про те, що міжнародне рейтингове агентство Moody's присвоїло рейтинг А3 бондам Kansai Electric.

Папери автовиробника Toyota Motor виросли в ціні на 1,43%. Раніше японські ділові ЗМІ повідомили, що підрозділ компанії - Toyota Industries Corp., що займається виробництвом промислового обладнання, планує інвестувати близько 3,18 млрд. дол. протягом наступних трьох років у програму підвищення власної конкурентоспроможності.

За підсумками торгів 14 червня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 1,94% і склав 12686,52 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,2 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 94,89 ієни/дол.