ua en ru

Фондові торги в Японії 13 вересня завершилися невеликим зростанням індексу Nikkei на 0,12%

Фондові торги в Японії 13 вересня 2013 р. завершилися невеликим зростанням індексу Nikkei на 0,12% на тлі очікування рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США щодо скорочення програми "кількісного пом'якшення". Позитивний вплив на торги продовжує чинити звістка про вибір Токіо столицею літньої Олімпіади-2020.

Токіо вважалося фаворитом перегонів за право приймати літню Олімпіаду-2020, однак наприкінці минулого тижня з'явилися відомості про підтримку Мадрида більшістю голосуючих членів Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Ця інформація негативно позначилася на індексах японської біржі - 6 вересня торги на Nikkei закрилися в мінусі на 1,5%. Тим не менш, в суботу 7 вересня 2013 р. на сесії МОК у Буенос-Айресі голосування затвердило Токіо столицею Олімпіади-2020. За підрахунками аналітиків, економічний ефект від семирічної підготовки до Ігор (розвиток будівництва, інфраструктури, сфери послуг) може скласти 3 трлн ієн (30 млрд дол.).

Але основна увага трейдерів прикута до новин із США. 17-18 вересня очікується рішення ФРС про скорочення стимулюючих виплат. Щомісяця ФРС витрачає 85 млрд дол. на викуп застав і купівлю держоблігацій. На початку тижня було оголошено, що розмір виплат швидше за все буде переглянутий у бік пониження. Ця новина третій день гальмує зростання на провідних майданчиках по всьому світу.

Торги акціями різних компаній закрилися різноспрямовано, якоїсь єдиної галузевої тенденції не спостерігається. У лідерах зростання вартості знаходяться папери японського філії IT-гіганта: Yahoo Japan Corp. збільшила ринкову капіталізацію на 4%. Непоганий ріст показали котирування платіжної системи Credit Saison - 3.4%. Акції компанії TEPCO, оператора АЕС "Фукусіма-1", виросли в ціні на 1,4%.

Крім того, цінні папери ряду японських компаній відзначилися зниженням котирувань. Найбільше падіння показали акції великого виробника електротехніки Sharp: його акції впали в ціні на 4,4%. У "червоній зоні" також знаходяться як виробник фототехніки Konica Minolta (-2,8%), так і виробник оптичних приладів Nippon Electric Glass Co (-4,3%).

Торги по акціях японських автоконцернів не виявили єдиної тенденції і закрилися різноспрямовано. Ціна паперів Toyota Motor додала 0,2%, акції Nissan Motor подорожчали на 0,2%. У мінусі закрилися торги по паперах Honda Motor, які впали на 0,8%, також знизилися і котирування Mitsubishi Motor Corp - на 2,1%

За підсумками торгів 12 вересня 2013 р. індекс Nikkei додав 17,40 пунктів (+0,12%) і склав 14404,67 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,18 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,62 ієни/дол.