ua en ru

Фондові торги в Японії 13 серпня закрилися пониженням індексу Nikkei на 0,07%

Фондові торги в Японії 13 серпня 2012 р. закрилися пониженням індексу Nikkei на 0,07%. Негативним фоном для торгів стала публікація даних по зростанню ВВП Японії в II кварталі 2012 р., який склав 1,4%, тим самим опинившись значно нижче середнього прогнозу в 2,3%.

Незважаючи на подібне розчарування, інвестори утрималися від розпродажу активів в очікуванні заходів зі стимулювання економки від найбільших центробанків. Зокрема, інвестори покладають надії на Європейський центробанк (ЄЦБ) після того, як канцлер Німеччини Ангела Меркель підтримала програму ЄЦБ з придбання іспанських та італійських державних облігацій з метою зниження їх прибутковості, хоча раніше подібний крок зустрічав з боку ФРН жорстку критику.

Також великі очікування зв'язані у Федеральною резервною системою (ФРС) США після того, як в американській пресі з'явилися заяви глави Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско Джона Уїльямса про необхідність чергового раунду кількісного пом'якшення на тлі повільного відновлення економіки і відсутності динаміки безробіття, що знижується. Крім того, минулого тижня глава ФРБ Бостона Ерік Розенгрен заявив, що ФРС США повинна дотримуватися політики не обмеженого часом і масштабом монетарного пом'якшення.

Низка компаній опинилася в центрі уваги інвесторів на тлі новин про майбутні операції. Так, акції найбільшої в Японії будівельної компанії Daiwa House Industry подешевшали на 3,94% після того, як вона оголосила про придбання фірми-підрядчика Fujita за 50 млрд ієн (639 млн дол).

Папери компанії Dai-Іchi Life Insurance, що надає послуги зі страхування життя, виросли в ціні на 1,24% на тлі намірів придбати 20-процентну частку в американській інвестиційній компанії Janus Capital Group.

На корпоративному фронті на 4,47% пішли в "мінус" котирування одного з найбільших в Японії виробників цементу Taiheiyo Cement, що відзвітував про операційний прибуток у розмірі 490 млн ієн (6,3 млн дол.), що не виправдав очікування аналітиків на рівні 1 млрд ієн.

За підсумками торгів 13 серпня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 6,27 пункту (-0,07%) - до 8885,15 пункту. Курс долара до ієни підвищився приблизно на 0,04 пункту по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 78,31 ієни/дол.

Нагадаємо, ринок акцій в Японії 10 серпня закрився зниженням індексу Nikkei.