ua en ru

Фондові торги в Японії 10 лютого 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,61%

Фондові торги в Японії 10 лютого 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,61%. Ситуація в єврозоні негативно відбилася на настроях інвесторів: зокрема, трейдери проявили песимізм на тлі останніх новин із Греції.

На засіданні міністрів фінансів країн єврозони у Брюселі голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер заявив, що рішення по виділенню фінансової допомоги Афінам поки не прийнято. Він також додав, що, незважаючи на досягнуті успіхи, не всі вимоги кредиторів виконані і не всі питання з'ясовані. Крім того, Юнкер знову підтвердив, що основною метою грецьких реформ, що, за його словами, обов'язково повинні відповідати програмі фінансової допомоги Греції об'ємом 130 млрд євро, схваленої в жовтні 2011 р, є зниження держборгу країни до 120% ВВП до 2020 р.

Результати засідання негативно вплинули на котирування провідних японських банків. Акції найбільшого фінансового інституту країни Mitsubishi UFJ подешевшали на 2,8%, тоді як його конкуренти Sumitomo Mitsui і Mizuho відзначилися менш значним скороченням ринкової капіталізації - на 2,4% і 1,6% відповідно.

Крім того, новини з-за кордону негативно відбилися і на японських експортерах. Зокрема, котирування провідних виробників цифрових камер Canon і Nikon опустилися на 1,3% і 0,9% відповідно. Акції виробника електроніки Hitachi подешевшали ще значніше - на 2%.

Також серед експортерів зниженням ринкової капіталізації відзначився автомобілебудівний сектор. Папери лідера даної галузі Toyota Motor впали в ціні на 2,2%, а її конкурентів Mitsubishi Motors і Honda Motor - на 2,1% і 1,8% відповідно.

За підсумками торгів 10 лютого 2012 р. індекс Nikkei знизився на 55,07 пункту (-0,61%) і склав 8947,17 пункту. Курс долара до ієни зріс на 0,47 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 77,64 ієни/дол.

Попередня торгова сесія на японському фондовому ринку завершилася зниженням індексу Nikkei на 0,15%.