ua en ru

Фондові торги в Японії 1 квітня закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,24%

Фондові торги в Японії закрила першу сесію нового кварталу невеликим зниженням індексу Nikkei на 0,24%.

Фондові торги в Японії закрила першу сесію нового кварталу невеликим зниженням індексу Nikkei на 0,24%. На зниження грали слабкі корпоративні дані.

По-перше, розчарувала серія індексів Tankan, що публікуються Банком Японії. Індекс великих виробників у січні-березні 2014 р. виріс слабкіше, ніж очікувалося, - з 16 до 17 пунктів, але не до прогнозованих 18 пунктів. Капітальні витрати великих підприємств всіх секторів економіки зросли лише на 0,1% проти очікувань в 0,2%. Для порівняння, у попередньому кварталі показник був на рівні 4,6%.

Відносно добра ситуація в сфері послуг: індекс Tankan збігся з прогнозом і зріс з 20 до 24 пунктів. В цілому ж прогноз ділової активності в сфері послуг гнітючий: 13 пунктів проти очікуваних 16. Аналогічна ситуація і в секторі великого виробництва, де прогноз галузі склав 8 пунктів замість очікуваних 13.

Певний тиск на індекс Nikkei чинив індекс ділової активності (PMI) у промисловості Китаї за даними HSBC. Цей показник вже третій місяць грає роль впливового ньюсмейкера для світових майданчиків - з тих пір, як у січні він впав нижче 50 пунктів і досяг мінімуму з липня минулого року. З тих пір індекс стабільно знижується: попередні дані виявляються нижче попереднього місяця, а остаточні - нижче попередніх. Так сталося і сьогодні, коли HSBC повідомив про переглянутому березневому PMI на рівні 48,0 пункту. Скорочення в обробній промисловості КНР тепер йде швидше, ніж у Росії (сьогодні той же банк HSBC опублікував аналогічний PMI по Росії - 48,3 пункту).

Серед компаній лістингу Nikkei найсильніше в "плюс" пішли девелоперська фірма Kajima (+4,7%), промислова група Sumitomo Heavy Industries (+4,3%) і виробник дисплеїв Dainippon Screen Manufacturing (+3,6%).

Найсильніше в "червону" зону за підсумками сьогоднішньої сесії пішли целюлозно-паперовий концерн Hokuetsu Kishu Paper (-3,5%), енергетична компанія Kansai Electric Power (-3,1%) і виробник споживчих товарів MEIJI Holdings (-3,1%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися різноспрямовано. Цінні папери Toyota Motor знизилися в ціні на 0,2%, акції Nissan Motor подорожчали на 0,1%, котирування Mitsubishi Motors зросли на 0,3%, а ринкова капіталізація Honda Motor скоротилася на 0,4%.

За підсумками торгів 1 квітня 2014 р. індекс Nikkei знизився на 0,24% і склав 14791,99 пункту. Долар США виріс на 0,03 ієни, курс становить 103,25 єни за 1 дол.