ua en ru

Фондові торги в США завершилися 2 серпня 2011 р. зниженням індексів

Фондові торги в США завершилися 2 серпня 2011 р. зниженням провідних індексів, не дивлячись на схвалення сенатом закону про підвищення верхньої межі держборгу країни, схваленого раніше палатою представників конгресу, передає РБК. Слідом за рішенням законодавців документ підписав Президент Барак Обама. Таким чином, провідна світова економіка уникнула технічного дефолту, який би в іншому випадку пішов сьогодні о 7:00 за Києвом. Тим не менш, запобігання кризи не зняло побоювання інвесторів навколо уповільнення зростання ВВП країни і зниження її вищого кредитного рейтингу.

Напередодні міністр фінансів США Тімоті Гайтнер висловив думку, що ризик повторної рецесії в США, репутація яких істотно постраждала від затягування з вирішенням цього принципового питання, не є високим, проте утримався від прогнозів щодо того, чи вдасться зберегти країні найвищий кредитний рейтинг.

Слідом за голосуванням у сенаті міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що підвищення ліміту держборгу США вказує на "вкрай низький" ризик суверенного дефолту і відповідність прийнятого закону рейтингом ААА. При цьому аналітики рекомендували адміністрації США зменшити заборгованість, інакше рейтинг за держзобов'язаннями буде знижений.

Під тиском до кінця сесії виявився фінансовий сектор: папери Citigroup і Bank of America подешевшали на 3,7% і 3,3% відповідно.

У лідери зниження вийшли представники промислового і споживчого секторів, які найбільш гостро реагують на зміну економічної кон'юнктури.

За підсумками торгів 2 серпня 2011 р. індекс Dow Jones опустився на 265,87 пункту (-2,19%) - до 11866,62 пункту, індекс S&P знизився на 32,89 пункту (-2,56%) - до 1254, 05 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 75,37 пункту (-2,75%) - до 2669,24 пункту.