ua en ru

Фондові торги в США 1 квітня завершилися підвищенням індексів, S&P досяг історичного максимуму

Фондові торги в США 1 квітня 2014 р. завершилися підвищенням провідних індексів після виступу глави Федеральної резервної системи (ФРС) Джанет Йеллен 31 березня.

Фондові торги в США 1 квітня 2014 р. завершилися підвищенням провідних індексів після виступу глави Федеральної резервної системи (ФРС) Джанет Йеллен 31 березня. Індекс широкого ринку S&P 500 завершив сесію на історичному максимумі, досягнувши позначки в 1885,52 пункту.

Йеллен виступила на конференції в Чикаго, де дала пояснення щодо поточної монетарної політики американського регулятора, і інвестори сприйняли її мова більш ніж позитивно. На думку глави ФРС, ринок праці в США ще недостатньо відновився, щоб прискорювати згортання "кількісного пом'якшення". "Екстраординарні витрати ще потрібні будуть потрібні певний час і в майбутньому. Я впевнена, що мої колеги по ФРС поділяють цю думку", - цією заявою Йеллен відправила котирування на американських біржах вгору ще 31 березня.

З інших макроекономічних новин можна відзначити публікацію ключових звітів по ринку праці США в березні, яка запланована на 4 квітня. Аналітики очікують, що число нових робочих місць в економіці США складе 196 тис. у порівнянні з лютневим приростом в 175 тис. Рівень безробіття, згідно з консенсус-прогнозом, повинен трохи знизитися порівняно з лютим і скласти 6,6%. Нагадаємо, в лютому цей показник виріс вперше з грудня 2012 р. і склав 6,7%.

З корпоративних новин відзначимо виступ глави автогіганта General Motors Мері Барра перед конгресом США. Напередодні вона вибачилася перед родичами загиблих в аваріях, які сталися з вини концерну, і пообіцяла зробити "все необхідне". Барра заявила, що GM обговорює з юристами можливість виплати відповідних компенсацій. GM відкликав у лютому 800 тис. автомобілів через несправність замка запалювання, і, ймовірно, саме ця проблема стала причиною загибелі 13 людей в ДТП з машинами цих моделей протягом декількох років. Всього з початку року GM відкликала понад 3 млн автомобілів. Втім, концерн відзвітував про зростання продажів автомобілів в березні в США на 4% в річному численні, і за підсумками сесії його папери подешевшали незначно - на 0,2%.
Інші американські автовиробники також відзвітували про продажі. Так, Ford повідомив про зростання продажів своїх автомобілів у США в березні, превзошедшем очікування аналітиків, і це відправило котирування Ford вгору на 4,6%.

Акції найбільшого в світі виробника дорожньо-будівельного обладнання Caterpillar зросли незначно - на 0,4%, незважаючи на розслідування сенату США стосовно керівництва компанії. Caterpillar звинувачується в тому, що проводила через Швейцарію 85% свого прибутку, щоб уникнути виплати податків у США на суму 2,4 млрд дол.

За підсумками торгової сесії 1 квітня 2014 р. індекс Dow Jones виріс на 74,95 пункту (+0,46%) - до 16532,61 пункту, індекс S&P підвищився на 13,18 пункту (+0,70%) - до 1885,52 пункту, а індекс Nasdaq - на 69,05 пункту (+1,64%) - до 4268,04 пункту.