ua en ru

Фондові торги в США закрилися 31 жовтня 2011 р. зниженням провідних індексів в межах 2,5%

Фондові торги в США 31 жовтня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів на тлі перманентних боргових проблем єврозони і новин із США, де брокерський холдинг MF Global подав позов про банкрутство і захист від кредиторів. Керівництво компанії вимушене було піти на крайні заходи через великий обсяг майбутніх списань за європейськими облігаціями, що породило нову хвилю побоювань з приводу того, що європейська боргова криза може перекинутися на світові фінансові ринки. На тлі спекуляцій про те, що криза в Європі далека від завершення, ставки, під які Італія та Іспанія залучають фінансування на ринку, злетіли до нових висот, змушуючи Європейський центральний банк почати скупку держоблігацій проблемних країн.
Крім того напередодні Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) різко скоротила прогноз з економічного зростання в єврозоні та США на 2012 р. ОЕСР прогнозує, що ВВП єврозони в 2012 р. зросте лише на 0,3% (півроку тому зростання оцінювався в 2,0%). Економіка США виросте на 1,8% (колишній прогноз - 3,1%).
На несприятливому інформаційному тлі котирування акцій американських банків повторили динаміку європейських кредитних організацій і пішли в "мінус" Акції Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup і Bank of America втратили від 7,07% до 8,7%.
Зниженню котирувань на американському фондовому ринку сприяло і зростання долара на тлі інформації про те, що влада Японії ухвалила рішення про проведення валютної інтервенції для стабілізації курсу ієни. Стрибок долара, у свою чергу, призвів до сильного падіння акцій енергетичних і сировинних компаній. Папери нафтогазових ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips втратили в ціні більше 4%.
За підсумками торгів Dow Jones знизився на 276,1 пункту (-2,26%) - до 11955,01 пункту, індекс S&P - на 31,79 пункту (-2,47%) - до 1253,30 пункту. Індекс Nasdaq знизився на 52,74 пункту (-1,93%) - до 2684,41 пункту.