ua en ru

Фондові торги в США закрилися 31 березня зростанням провідних індексів

Фондові торги в США закрилися в останню сесію I кварталу впевненим підвищенням ринку майже на 1%. Проте в цілому ці три місяці були досить волатильними для американських індексів - "ралі" слід за обвалом і навпаки.

Фондові торги в США закрилися в останню сесію I кварталу впевненим підвищенням ринку майже на 1%. Проте в цілому ці три місяці були досить волатильними для американських індексів - "ралі" слід за обвалом і навпаки. Всього з початку року індустріальний Dow знизився на 0,72%, індекс широкого ринку S&P виріс на 1,3%, а високотехнологічний Nasdaq додав 0,54%.

Головні новини 31 березня - виступ глави ФРС США Джанет Йеллен і макроекономічна статистика. Після несподівано різких заяв двотижневої давності Йеллен змінила тон і запевнила, що регулятор буде зобов'язаний продовжити підтримку економіки ще деякий час. "Я впевнена, що мої колеги в ФРС мене в цьому питанні підтримують", - додала вона. Раніше ж Йеллен повідомляла, що після завершення програми "кількісного пом'якшення" цієї осені ФРС витримає паузу на півроку, потім почне різко підвищувати процентну ставку.

Макроекономічна статистика була досить слабкою, але позитивного настрої трейдерів вона не порушила. Напередодні стали відомі дані по індексу ділових умов у Чикаго та штаті Іллінойс за березень. Показник упав набагато нижче очікувань - з 59,8 до 55,9 пункту (замість прогнозованих 58,5 пункту). Тим не менш, індекс все ж знаходиться вище 50 пунктів, тобто ділова активність все ж розширюється.

З корпоративних новин: на 0,9% знизилися котирування автогіганта General Motors. 1 і 2 квітня глава компанії Мері Барра виступить перед конгресом США. На порядку денному - проблема відгуку автомобілів. Багато хто (в тому числі і конгресмени) задаються питанням: чому 800 тис. автомобілів з несправністю замку запалювання було відкликано лише в лютому 2014р., тоді як за роки до цього в ДТП за участю машин цих моделей загинули 13 осіб. Причому техніки самої GM розглядають несправність стартера як одну з причин цих аварій.

Ще глибше (-3,9%) "просіли" котирування виробника смартфонів BlackBerry. Напередодні банк Credit Suisse знизив рекомендації по паперах компанії з "нейтрального" до "нижче ринку" і спрогнозував зниження вартості акції компанії з $7 до $6.

В цілому, інвестори більш позитивно дивляться на II квартал. Причини - поступове відновлення світових економік і поліпшення геополітичної ситуації. Цієї ночі американський уряд заявило, що поступовий відведення російських військ від кордону з Україною - певний сигнал деескалації української кризи.

За підсумками торгової сесії 31 березня 2014 р. індекс Dow Jones виріс на 134,60 пункту (+0,82%) - до 16457,66 пункту, індекс S&P підвищився на 14,72 пункту (+0,79%) - до 1872,34 пункту, а індекс Nasdaq - на 43,23 пункту (+1,04%) - до 4198,99 пункту.