ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 7 лютого зростанням звідних індикаторів

Фондові торги в США відкрилися 7 лютого 2011 р. зростанням звідних індикаторів. У зв'язку з відсутністю важливих статистичних даних по американській економіці основними драйверами зростання сьогодні виступають корпоративні новини - ще до початку торгової сесії увагу трейдерів виявилося прикутим до кільком великим операціям з розряду M & A (злиття і поглинань). Крім того, відносне зниження напруженості в Єгипті, а також думки експертів про те, що економіка США демонструє всі великі ознаки відновлення, лише додають оптимізму учасникам ринку.
Сприятливий інформаційний фон позитивно позначається на динаміці котирувань провідних представників банківського сектора Нового Світу. Так, акції найбільшого в США за обсягом активів Bank of America Corp. стартували в плюсі на 2,06%, а фінансової корпорації Citigroup - на 0,62%. Цінні папери банків Morgan Stanley і JPMorgan Chase & Co. дорожчають на відкритті торгових майданчиків на 1,81% і 1,32% відповідно, а Wells Fargo & Co. і Goldman Sachs Group - на 2,27% і 1,2%.
З підвищенням цін на нафту вгору йдуть і котирування енергетичних компаній США. Так, акції американського нафтового гіганта ExxonMobil в перший день чергової торгового тижня дорожчають на 0,8%, а ConocoPhillips і Chevron - на 1,02% і 0,75% відповідно. Цінні папери нафтосервісних підприємств Halliburton Co. і Schlumberger на відкритті сесії додають в ціні 2% і 1,2%.
Упевненим зростанням котирувань відзначилася сьогодні американська газовидобувна компанія Chesapeake Energy Corp., Що повідомила про розпродаж активів, що включають частку в проекті з розробки великого газового родовища Fayetteville Shale, а також пакети акцій у компаніях Frac Tech Holdings і Chaparral Energy Inc. Скидання активів повинно принести Chesapeake понад 5 млрд дол. і послужити виконання стратегічної програми фінансового оздоровлення, розрахованої на 2011-2012 рр. Ринок відреагував на подібні вести зростанням котирувань Chesapeake на 5,5%.
Також сьогодні стало відомо про те, що британський оператор глибоководних бурових платформ Ensco має намір купити американську бурову компанію Pride International Inc. за 7310 млн дол. За умовами угоди, акціонери Pride International отримають пакети акцій Ensco плюс 15,6 дол. на кожну акцію американської компанії. Учасники ринку жваво відреагували на дане повідомлення, в результаті чого котирування Pride International злетіли на 16,5%.
Не обійшли стороною інвестори і новина про те, що американська Danaher Corporation, що займається проектуванням, виробництвом і збутом промислових і споживчих товарів, домовилася про покупку виробника устаткування для біомедичних досліджень Beckman Coulter Inc. за 6,8 млрд дол Трейдери з оптимізмом поставилися до операції - акції Danaher дорожчають майже на 4%, а Beckman і зовсім на 10%.
Пильно стежать учасники ринку за останніми слухами про поглинання французьким фармацевтичним гігантом Sanofi-Aventis SA свого американського конкурента Genzyme. За останніми відомостями, компанії обговорювали умови трансакції протягом усього минулого тижня, а офіційних заяв по угоді можна очікувати вже 8 лютого ц.р. Крім того, вартість операції може бути збільшена з колишніх 18,5 млрд дол до 19,2 млрд дол На цьому тлі акції Genzyme дорожчають на 1,2%.
Однак не тільки угоди привертають сьогодні увагу гравців - ряд американських компаній, що опублікували сьогодні свої фінансові показники, також удостоюються увагою з боку трейдерів. Зокрема, відзвітував сьогодні американський виробник іграшок і один зі світових лідерів в області виробництва товарів для дитячого та сімейного відпочинку - Hasbro Inc. Прибуток на акцію компанії в IV кварталі 2010 р. склав 0,99 дол., що перевершило прогнози на рівні близько 0,95 дол./акція. У результаті котирування Hasbro ростуть на 2%.
Гірше йдуть справи з фінансовими показниками американської медичної страхової компанії Humana Inc. Страховик відзвітував про прибуток на акцію в IV кварталі 2010 р. у розмірі 0,63 дол, що не зійшлося з очікуваннями експертів, що прогнозували значення даного показника на рівні 0,8 дол. / акція. На цьому тлі папери Humana втрачають у ціні 1,5% в перші години роботи торгових майданчиків.
Станом на 17:45 індекс Dow Jones виріс на 74,55 пункту (+0,62%) - до 12166,70 пункту, індекс S & P підвищився на 9,32 пункту (+0,71%) - до 1320,19 пункту , а індекс Nasdaq - на 19,01 пункту (+0,69%), склавши 2788,31 пункту.