ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 10 грудня підвищенням провідних індексів на тлі макроекономічних новин

Фондові торги в США відкрилися 10 грудня 2010 р. підвищенням провідних індексів на тлі макроекономічних новин. Інвестори сьогодні сповнені оптимізму, завдяки позитивним новинам американської економіки. Ще до відкриття торговельних майданчиків Міністерство торгівлі США відзвітувало про зниження негативного сальдо торгового балансу країни в жовтні 2010 р. до 38,7 млрд дол (прогноз - 44 млрд дол.), повідомляє РБК.

Тим не менш, стримуючим фактором для ринку є сьогоднішнє рішення Народного банку Китаю вже вшосте за 2010 р. підвищити резервні вимоги за депозитами місцевих банків. Нове рішення набуває чинності 20 грудня ц.р.: норма резервування буде підвищена ще на 0,5 процентного пункту. В результаті цінні папери американських банків демонструють змішану динаміку в перші години роботи торгових майданчиків. Акції найбільшого в США Bank of America відкрилися в мінусі на 1% у той час, як котирування фінансової корпорації Citigroup і банківської групи Goldman Sachs підвищилися на 0,3% і 0,2% відповідно. Також дорожчають папери JPMorgan Chase і Wells Fargo - на 0,5% і 0,4% відповідно.

В "червоному" секторі торгуються сьогодні і акції американських гірничовидобувальників за рахунок зниження цін на золото і промислові метали. Котирування найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa знизилися на 0,7%, а золотовидобувних Barrick Gold і Newmont Mining - на 0,8% і 0,5% відповідно. Втрачають свої позиції цінні папери сталеливарних компаній AK Steel (-0,8%) і US Steel (-0,7%), а також найбільшого в світі виробника землерийного устаткування Caterpillar (-0,1%).

У мінусі відкрилися останні торги тижня, що минає для представників енергетичного сектору США у зв'язку зі зниженням цін на нафту. Акції нафтового гіганта Exxon Mobil подешевшали на 0,2%, а нафтосервісних підприємств Halliburton і Schlumberger - на 0,9% і 0,1%.
Крім того, сьогодні стало відомо, що китайська компанія China Petrochemical Corp. - "мама" нафтової Sinopec Corp., домовилася про купівлю нафтогазових активів американської Occidental Petroleum Corp. в Аргентині за 2,45 млрд дол Інвестори з оптимізмом сприйняли дану інформацію, в результаті чого котирування Occidental Petroleum пішли вгору на 2%.

У той же час у мінусі сьогодні торгуються папери американського виробника мікрочіпів National Semiconductor Corp., чиї акції впали в ціні на 7% на тлі публікації прогнозу на майбутні періоди. Компанія очікує на більший прибуток, ніж аналітики, але при цьому її прогноз за обсягом продажів відстає від прогнозів експертів.

Станом на 17:15 індекс Dow Jones підвищився на 2,19 пункту (+0,02%) - до 11372,20 пункту, індекс S & P - на 0,77 пункту (+0,06%) - до 1233,77 пункту , при цьому індекс Nasdaq піднявся на 0,98 пункту (+0,04%) - до 2617,65 пункту.