ua en ru

Фондові торги в США 9 листопада закрилися падінням провідних індексів на 3,2-3,9%

Фондові торги в США 9 листопада 2011 р. закрилися падінням провідних індексів на тлі новин з Європи. Понад усе інвесторів стурбував стрибок ринкової прибутковості 10-річних держоблігацій Італії до рекордної 7-процентної відмітки, що викликав обвал європейських бірж.
При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може знадобитися екстрена допомога партнерів по єврозоні або Міжнародного валютного фонду (МВФ). Саме після того, як ставки по аналогічних держпаперах Греції, Португалії і Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були вимушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.
Різке зростання прибутковості по італійських бондах послідувало за рішенням британської клірингової компанії LCH Clearnet підвищити маржинальні вимоги по держоблігаціях Італії. LCH, одна з найбільших клірингових компаній на європейському борговому ринку, підняла маржинальні вимоги по облігаціях Італії з терміном обігу від 7 до 10 років на 5%. Спред прибутковості італійських 10-річних паперів до аналогічних німецьким бондів, які вважаються "бенчмарком" єврозони, сьогодні перевищив 500 базисних пунктів - вперше в історії єврозони.
Падінню індексів посприяли і новини з Німеччини, де правляча партія "Християнсько-демократичний союз" на чолі з канцлером Ангелою Меркель виступила з пропозицією зміни Статуту ЄС для полегшення добровільного виходу країн з єврозони. Також невпевненості інвесторам додає і невирішена політична криза в Греції, де прем'єр-міністр Георгіос Папандреу оголосив про відставку, щоб поступитися владою новому антикризовому коаліційному уряду, чиїм основним завданням має стати проведення економічних реформ, необхідних Греції для отримання міжнародної фінансової допомоги. Проте після чотириденних дебатів правлячої партії Греції і опозиції так і не вдалося прийти до єдиної думки щодо кандидатури нового прем'єр-міністра.
У мінус за підсумками торгів на американських біржах пішли котирування фінансового сектору слідком за негативною динамікою своїх європейських конкурентів: акції Bank of America Corp. подешевшали на 5,7%, Morgan Stanley - на 9,01%, а Goldman Sachs Group - на 8,2%.
Ринкова капіталізація General Motors Co. зменшилася на 9,8%: чистий прибуток найбільшого в США автомобілебудівного концерну в III кварталі ц. р. знизився на 15% у зв'язку зі збитками в Європі і Південній Америці, а також зменшенням прибутку на всіх ринках, окрім Північної Америки і Китаю.
Вартість паперів Adobe Systems Inc. "провалилася" на 7,7%: найбільший в світі розробник програмного забезпечення для графічного дизайну озвучив плани щодо скорочення співробітників на тлі зсуву акцентів у бік останніх розробок компанії і відмови від старого асортиментного ряду.
У мінусі торгову сесію закрили і представники сировинного ринку: так, акції найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa знизилися в ціні на 4,5%. Папери нафтогазової компанії Chevron Corp. подешевшали на 3,7%.
За підсумками торгів індекс Dow Jones знизився на 389,24 пункту (-3,20%) - до 11780,94 пункту, індекс S&Р - на 46,82 пункту (-3,67%) - до 1229,10 пункту, індекс Nasdaq - на 105,84 пункту (-3,88%) - до 2621,65 пункту.