ua en ru

Фондові торги в США 9 липня 2012 р. завершилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 9 липня 2012 р. завершилися зниженням провідних індексів на тлі занепокоєння інвесторів щодо перспектив зростання світової економіки. Негатив зумовили оприлюднена в КНР і Японії макроекономічна статистика, а також ситуація в Європі.

Згідно з представленими даними, зростання споживчих цін в КНР в червні 2012 р. сповільнилося до 2,2% в річному вирахуванні проти 3-процентного зростання, що спостерігалося в травні ц.р., що підштовхнуло хвилю чуток про те, що зростання економіки Піднебесної сповільнюється.

Не додає оптимізму і статистка з Японії: індекс обсягу замовлень на продукцію машинобудування продемонстрував у травні 2012 р. спад на 14,8% порівняно з квітнем ц.р., що сильно розійшлося з прогнозами аналітиків, які прогнозували зниження на 3,3%. Індикатор відображає готовність компаній інвестувати в розвиток бізнесу, і експерти побоюються, що зниження обсягу коштів, що виділяється на капітальні витрати, може створити серйозний ризик для зростання економіки Японії.

В той же час обстановка в Європі дещо стабілізувалася, після того як по завершенні зустрічі Єврогрупи міністр фінансів Франції П'єр Московічі повідомив, що перший транш фінансової допомоги для рекапіталізації банків розміром в 30 млрд євро Іспанія отримає до кінця липня 2012 р. Втім, ця інформація з'явилася вже після завершення торговельної сесії.

На тлі песимістичних макроекономічних даних в "мінус" на закритті торгів пішли котирування циклічних акцій компаній, бізнес яких безпосередньо залежить від темпів економічного зростання, зокрема, американських промислових (3M, Caterpillar) і гірничодобувних компаній (Freeport McMoRan), а також американських банків (Bank of America, Citigroup, J.P.Morgan Chase, Morgan Stanley). Папери багатопрофільної 3M і машинобудівної Caterpillar втратили в ціні 0,03% і 1,74%, акції мідьовидобувної Freeport McMoRan подешевшали на 1,37%, котирування Bank of America і Citigroup знизилися на 1,37% і 0,95%.

Відзначимо, що в США стартував сезон корпоративної звітності, який за традицією відкрив алюмінієвий гігант Alcoa. Компанія оприлюднила дані за II квартал 2012 р. після завершення регулярної торговельної сесії в Нью-Йорку. Напередодні публікації даних котирування Alcoa підвищилися на 0,4%.

За підсумками сесії 9 липня 2012 р. індекс Dow Jones знизився на 36,18 пункту (-0,28%) - до 12736,29 пункту, індекс S&P - на 2,22 пункту (-0,16%) - до 1352,46 пункту, індекс Nasdaq - на 5,56 пункту (-0,19%) - до 2931,77 пункту.