ua en ru

Фондові торги в США 7 вересня закрилися зниженням провідних індексів більш ніж на 1%

Фондові торги в США 7 вересня 2010 р. закрилися зниженням провідних індексів. В цілому, в ході сесії інвестори були схильні відмовлятися від ризиків і вкладати кошти в "захисні" акції, повідомляє РБК. Торги проходили на несприятливому зовнішньому фоні. Деяку стурбованість викликала інформація в американській діловій пресі, згідно якої нещодавно проведені стресс-тести європейських банків недооцінили частку ризикованих активів, представлених держоблігаціями, в портфелях кредитних організацій Європи. Все це надавало додаткову дію на фондовий ринок США.
Раніше Президент США Барак Обама в спробі стимулювати процес створення робочих місць запропонував новий шестирічний план, що передбачає суттєві інвестиції в інфраструктуру (спочатку буде внесено 50 млрд дол.) і податкові пільги для компаній. Крім того, на хід торгів для високотехнологічних компаній Oracle і Hewlett-Packard надавала вплив і інформація про те, що Oracle найняла на роботу колишнього головного виконавчого директора HP Марка Херда, який покинув свою посаду у HP через гучний корпоративний скандал. Відтепер М.Херд виконуватиме обов'язки президента Oracle. На закритті торгової сесії котирування Oracle, що входить в розрахункову базу індексу Nasdaq, підскочили на 5,9%, а котирування HP, навпаки, знизилися на 1%. Пізніше стало відомо про те, що HP подала до суду на свого екс-главу М.Херда, призначеного президентом Oracle. У позові, поданому до суду штату Каліфорнію в м. Санта-Клара, стверджується, що М.Херд порушив умови контракту з HP, а також, маючи доступ до комерційних секретів HP, може використовувати їх на користь Oracle.
Інвестори стежили і за розвитком ситуації навколо інтернет-гіганта Google. Раніше в американській пресі з'явилася інформація про те, що Міністерство юстиції США зацікавилося угодою з купівлі компанією ITA Software Inc. (розробляє ПЗ для бронювання готелів і купівлі авіаквитків). Зокрема, у відомстві мають намір з'ясувати, чи не здійснить дана угода згубний вплив на сегмент онлайн-бронювання, в якому працює ITA Software. На цьому фоні акції Google подешевшали на 1,25%.
Певний інтерес для гравців фондового ринку представляли новини з області злиття і поглинань. Так, один з найбільших в США виробників промислових газів Air Products and Chemicals Inc. підвищив пропозицію про покупку свого меншого конкурента Airgas Inc. до 5,5 млрд дол., запропонувавши виплатити готівкою 65,5 дол. за кожну акцію Airgas (що є більш ніж 50-процентною премією до ціни акції Airgas на закритті торгів 4 лютого 2010 р.). Папери Air Products подешевшали на відкритті торгів на 0,85%, а акції Airgas - на 1,4%.
За підсумками торгів 7 вересня ц.р. індекс Dow Jones знизився на 107,24 пункту (-1,03%) - до 10340,69 пункту, індекс S&P - на 12,67 пункту (-1,15%) - до 1091,84 пункту, а індекс Nasdaq - на 24,86 пункту (-1,11%) - до 2208,89 пункту.