ua en ru

Фондові торги в США 7 вересня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 7 вересня 2010 р. відкрилися зниженням провідних індексів (низхідна динаміка котирувань спостерігалася сьогодні також на азіатських і на європейських торгових майданчиках). В цілому, сьогодні інвестори схильні відмовлятися від ризику і вкладати кошти в "захисні" акції. Американські фондові торги, що не проводилися напередодні у зв'язку з святкуванням Дня праці, сьогодні проходять на несприятливому зовнішньому фоні: аналітики розходяться в своїх оцінках напряму розвитку економіки в другій половині поточного року, і у інвесторів все ще існують сумніви в темпах відновлення світової економіки. Деяку стурбованість гравців фондового ринку викликала і інформація в американській діловій пресі, згідно з якою нещодавно проведені стрес-тести європейських банків недооцінили частку ризикованих активів, представлених держоблігаціями, в портфелях кредитних організацій Європи. Все це надає додаткову дію на фондовий ринок.

Раніше президент США Барак Обама в спробі стимулювати процес створення робочих місць запропонував новий шестирічний план, що передбачає істотні інвестиції в інфраструктуру (спочатку буде внесено 50 млрд дол.) і податкові пільги для компаній. Крім того, на хід торгів для високотехнологічних компаній Oracle і Hewlett-Packard надає вплив і інформація про те, що Oracle найняла на роботу колишнього головного виконавчого директора HP Марка Херда, який залишив свою посаду в HP через гучний корпоративний скандал. Відтепер М.Херд виконуватиме обов'язки президента Oracle. На відкритті торгової сесії котирування Oracle, що входить в розрахункову базу індексу Nasdaq, підскочили на 6,8%, а котирування HP, навпаки, знизилися на 1%.

Певний інтерес для інвесторів становлять сьогодні новини з галузі ізлиття і поглинань. Так, один із найбільших у США виробників промислових газів Air Products and Chemicals Inc. підвищив пропозицію про покупку свого менш крупного конкурента Airgas Inc. до 5,5 млрд дол., запропонувавши виплатити готівкою 65,5 дол. за кожну акцію Airgas (що є більш ніж 50-процентною премією до ціни акції Airgas на закритті торгів 4 лютого 2010 р.). Папери Air Products подешевшали на відкритті торгів на 0,2%, а акції Airgas - на 0,7%.

Інвестори стежать і за розвитком ситуації навколо інтернет-гіганта Google. Раніше в американській пресі з'явилася інформація про те, що Міністерство юстиції США зацікавилося операцією з покупки компанією ITA Software Inc. (розробляє ПО для бронювання готелів і покупці авіаквитків). Зокрема, у відомстві мають намір з'ясувати, чи не надасть дана операція згубний вплив на сегмент он-лайн бронювання, в якому працює ITA Software. На цьому фоні акції Google подешевшали на 0,7%.

Новини з сировинних ринків, на яких зафіксовано падіння цін на нафту, не можуть подати підтримку фондовому ринку. Так, вниз пішли котирування енергетичних ExxonMobil (-0,6%), Chevron (-0,5%), ConocoPhillips (-0,8%) і нафтосервісних Schlumberger (-0,35%) і Halliburton (-1,2%).

Станом на 16:49 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 37,76 пункту (-0,44%) - до 10402,11 пункту, індекс S&P - на 6,32 пункту (-0,6%) - до 1097,75 пункту, а індекс Nasdaq - на 7,03 пункту (-0,32%) - до 2226,66 пункту.