ua en ru

Фондові торги в США 7 березня закрилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в США закрилися 7 березня 2011 р. пониженням провідних індексів, при цьому індекс Nasdaq знизився на 1,4% на тлі розпродажів у високотехнологічному секторі, викликаних побоюваннями інвесторів із-за невизначеності ціни на нафту, яка може викликати волатильність в ході фондових торгів в наступні дні.
Крім того аналітики банку Wells Fargo знизили свої рекомендації по акціях компаній, що займаються напівпровідниками, з "вище за ринок" до "на рівні ринку", вселяючи в трейдерів всі великі побоювання щодо "здоров'я" галузі.Експерти пояснили свої дії тим, що прогноз щодо розвитку високотехнологічного сектора "залишається оптимістичним, але все ж таки більш помірним, ніж оприлюднений раніше".
Тим часом виробник устаткування для зв'язку - американська Ciena Corp.вже встигла переглянути власний прогноз з продажу на поточний період у бік пониження, що сприяло зниженню котирувань акцій компанії: на закритті торгів вони втратили вже 9,8%. Відзначимо, що компанія входить у розрахункову базу індексу Nasdaq, і спадна динаміка її котирувань відбилася на значенні індексу.Інші представники індексу Nasdaq, включаючи Tellabs, Cisco Systems, Sycamore Networks, Orckit Communications, також завершили сесію в "мінусі". Їх акції втратили в ціні від 1,1% до 3,7%.
У той же час учасники ринку продовжували пильно спостерігати за розвитком ситуації на Близькому Сході і в Північній Африці, боячись перебоїв з поставками нафти на світовий ринок. Тим не менш деякої активності на ринку сприяло велика кількість корпоративних новин з американського ринку, а також черговий заклик глави Федерального резервного банку покласти край програмі кількісного пом'якшення ФРС США з викупу держоблігацій на 600 млрд дол
Зростанням котирувань акцій відзначилася міжнародна мережа кав'ярень Starbucks (+1,45%). Інвестори з оптимізмом сприйняли заяви голови компанії Говарда Шульца про те, що Starbucks не збирається підвищувати ціни на свою продукцію. Додатковим стимулом для зростання котирувань компанії стало рішення банку Morgan Stanley підвищити рекомендації по акціях Starbucks до "вище ринку" з "на рівні ринку".
У невеликому плюсі (+0,29%), незважаючи на загальний негативний настрій, завершилися торги для найбільшого в світі виробника препаратів для лікування генетичних захворювань Genzyme Corp. Раніше рада директорів компанії рекомендував всім своїм акціонерам схвалити операцію з французькою фармацевтичною корпорацією Sanofi-Aventis SA. Нагадаємо, що Sanofi-Aventis купує Genzyme Corp. за 20100 млн дол
Не оминули учасники ринку своєю увагою і новина про покупку американським виробником жорстких дисків Western Digital Corp. свого японського конкурента Hitachi Ltd. за 4,3 млрд дол Трейдери з великим оптимізмом поставилися до даної новини, в результаті чого котирування акцій Western Digital злетіли на 15,56%.
За підсумками торгової сесії 7 березня індекс Dow Jones знизився на 79,85 пункту (-0,66%) - до 12090,03 пункту, індекс S & P - на 11,02 пункту (-0,83%) - до 1310,13 пункту , а індекс Nasdaq - на 39,04 пункту (-1,49%) - до 2745,63 пункту.