ua en ru

Фондові торги в США 6 вересня завершилися незначною зміною індексів

Фондові торги в США 6 вересня 2013 р. завершилися незначною зміною індексів. Торги відкрилися невеликим зростанням, але незабаром після позитивного відкриття торгів почалося падіння основних індексів. Експерти пов'язують це з повідомленнями російських ЗМІ про те, що до берегів Сирії направляється ескадра Військово-морського флоту Росії. Побоювання щодо розширення сирійського конфлікту, з огляду на ймовірне залучення туди США, призвело до зниження більшості індексів. Так, Dow Jones втратив 148 пунктів протягом півгодини після початку сесії.

Змішаний вплив на хід торгів мав звіт Міністерства праці США про ситуацію на американському ринку праці. З одного боку, безумовно позитивним явищем трейдери вважали зниження безробіття: у серпні його значення склало 7,3%. З іншого боку, кількість створених робочих місць у серпні зросла, але вона все одно виявилася менше прогнозів аналітиків: 169 тис. замість очікуваних 177 тис. Посередні дані по ринку праці послужили індикатором уповільнення американської економіки, а це може означати, що Федеральна резервна система (ФРС) США не згортатиме свою політику стимулювання.

Щомісячний звіт щодо стану ринку праці став останньою великою новиною, очікуваною до засідання Федеральної резервної системи 17-18 вересня 2013 р. На зустрічі планується обговорити подальшу політику організації з купівлі казначейських облігацій. Наразі на щомісячні покупки бондів ФРС витрачає 85 млрд дол. Очікується, що ця цифра буде переглянута в бік зниження.

В цілому компанії відзначилися як пониженням, так і підвищенням своєї ринкової капіталізації. Так, лідером зростання стали акції виробника комп'ютерної техніки Hewlett-Packard: вони додали у вартості 1,4%. Помітне зростання показали папери банку Jpmorgan Chase (+0,9%). Варто відзначити, що на самому початку торгового дня акції цього банку перебували в "червоній" зоні, показуючи зниження порядку 1%. На 0,6% піднялися котирування акцій алюмінієвого концерну Alcoa.

Серед аутсайдерів у складі індексу Dow Jones знаходиться хімічна компанія DuPont, чиї котирування просіли на 0,9%. У мінусі опинилися також акції фірм, які працюють у сфері високих технологій: котирування паперів IBM, Verizon і Cisco знизилися в середньому на 0,6%.

За підсумками торгів 6 вересня 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 14,98 пункту (-0,1%) і зупинився на позначці 14922,50 пункту. Індекс S&P 500 зріс менше ніж на пункт (+0,01%) - до 1655,17 пункту. Nasdaq також зріс незначно - на 1,23 пункту (+0,03%) і склав 3660,01 пункту.