ua en ru

Фондові торги в США 6 червня 2011 закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 6 червня ц.р. закрилися пониженням провідних індексів четверту сесію поспіль на тлі побоювань у стабільності відновлення світової економіки на тлі розпалу нового витка боргової кризи в єврозоні. Зазначимо, що попередню торговельну сесію американські індекси завершили на негативній території після виходу даних Міністерства праці США, що розчарували експертів і підтвердили найгірші побоювання економістів.

Певний вплив на хід торгів могли надати заяви президента Федерального резервного банку Філадельфії Чарльза Плоссера, що повідомив, що здатність Федеральної резервної системи (ФРС) США підтримувати стабільність цін викликає сумніви, про що свідчать настрої в американському суспільстві, які в минулому році коливалися від побоювань ризику дефляції до побоювань ризику інфляції.

Занепокоєння інвесторів на тлі невтішних прогнозів аналітиків погано позначилося на фінансовому секторі США, котирування якого в ході сесії втратили від 2,2% до 4,5%. Папери Bank of America подешевшали на 3,99%, Citigroup - на 4,47%, Wells Fargo - на 2,23%, а JP Morgan Chase - 2,5%.

Нафта, яка дешевшає, справила знижувальний тиск на акції нафтогазових компаній Chevron, ExxonMobil, ConocoPhilips. Їх котирування опустилися на закритті торгів на 1,31%, 1,1% і 2,03% відповідно. Зниженню нафтових котирувань сприяли побоювання ослаблення попиту на енергоносії і невизначеність щодо подальших поставок нафти з країн ОПЕК.

У відсутність публікації статистичних даних трейдери стежили за корпоративними новинами. У зв'язку з цим в центрі уваги інвесторів опинилися високотехнологічна компанія Apple, засновник і глава якої Стів Джобс виступив напередодні і представив нову версію програмного забезпечення для комп'ютерів Macintosh, і інтернет-гігант Google. На закритті торгів акції компанії Apple, що входить у розрахункову базу індексу Nasdaq, опустилися в ціні на 1,57%.

Котирування Google також завершили торги на негативній території, знизившись на 0,39%. Зазначимо, що днями була здійснена масована атака хакера на поштовий сервіс Google - за заявами компанії, вона проводилася з території Китаю. У китайських ЗМІ сьогодні пролунали заяви про те, що компанія стала "інструментом політики в руках американської влади, очорнити репутацію КНР".

За підсумками торгів 6 червня 2011 р. індекс Dow Jones знизився на 61,15 пункту (мінус 0,50%) - до 12090,11 пункту, індекс S & P опустився на 13,99 пункту (мінус 1,08%) - до 1286,17 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 30,22 пункту (мінус 1,11%) - до 2702,56 пункту.