ua en ru

Фондові торги в США 6 липня 2012 р. закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 6 липня закрилися зниженням провідних індексів на тлі оприлюдненої макроекономічної статистики по ринку праці. Зокрема, розчарували інвесторів дані за рівнем безробіття в червні 2012 р.: показник не змінився в порівнянні з показником попереднього місяця і склав 8,2%, як і очікували аналітики. У той же час число робочих місць в несільськогосподарських галузях економіки країни в червні 2012 р. порівняно з попереднім місяцем зросло на 80 тис., що виявилося гіршим від прогнозів аналітиків, які чекали приросту на 90 тис. місць (за даними Reuters).

На цьому тлі експерти знову заговорили про те, що Федеральній резервній системі США доведеться піти на третій раунд кількісного пом'якшення в рамках підтримки економічного зростання. Нагадаємо, що за підсумками останнього засідання Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC) представники ФРС США утрималися від цього кроку, обмежившись збільшенням програми викупу облігацій Operational Twist і її продовженням до кінця 2012 р.

Між тим 5 липня Європейський центробанк (ЄЦБ), Банк Англії і Банк Китаю одночасно пом'якшили свою монетарну політику.

На тлі невтішних даних по американському ринку праці в "мінусі" завершили сесію великі компанії, що залежать від стану світової економіки, зокрема представники фінансового сектора і великі сировинні та промислові компанії. Зазначимо, що нафта втратила в ціні 3,2%, а мідь - 2,5%, що створило додатковий тиск на котирування.

Так, котирування акцій банків Bank of America, J.P.Morgan Chase і Morgan Stanley опустилися на 2,05%, 1,4% і 2,55% відповідно. Знижувалися і котирування паперів нафтогазових компаній США, включаючи лідерів сектора ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips (капіталізація скоротилася в середньому на 0,9%).

У складі індексу "широкого ринку S&P 500 найбільшим зниженням котирувань відзначилися високотехнологічні компанії. Мова йде в основному про розробників програмного забезпечення і компаніях, пов'язаних з хмарними технологіями: акції таких представників сектора, як Teradata, Citrix Systems, F5 Networks, Red Hat, Autodesk, EMC, JDS Uniphase і Salesforce.com втратили за підсумками сесії в середньому на 4,5%.

За підсумками торгів 6 липня індекс Dow Jones знизився на 124,2 пункту (-0,96%) - до 12772,47 пункту, індекс S&P - на 12,9 пункту (-0,94%) - до 1354,68 пункту, індекс Nasdaq - на 38,79 пункту (-1,30%) - до 2937,33 пункту.