ua en ru

Фондові торги в США 29 серпня відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в США 29 серпня 2013 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів з тенденцією підвищення на тлі різнопланових новин. З одного боку, ринок відіграє сприятливу макроекономічну статистику, з іншого - тиск на котирування продовжує чинити геополітична ситуація. Зростання цін на сировину, зафіксоване на товарних ринках напередодні й що підтримало котирування нафтогазових компаній США, дещо сповільнилося. Напередодні ціна за барель нафти Light Sweet з поставкою в жовтні на товарній біржі піднялася на 1,3% - до 110,4 дол. Сьогодні ж ціна на нафту опустилася до "комфортних" 99 дол./бар.

Нафта росла в ціні через загострення обстановки на Близькому Сході й, як наслідок, загрози переривання її поставок. Підвищувалося в ціні й золото, оскільки інвестори вважали за краще не ризикувати, побоюючись непередбачуваних наслідків міжнародної інтервенції і війни в Сирії. У зв'язку з подорожчанням сировини, помітне зростання котирувань спостерігалося в нафтогазовому та золотовидобувному секторах США, які сьогодні пішли в "мінус".

Папери нафтогазових ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips дешевшають на 0,3-0,7%, золотодобувних Barrick Gold і Newmont Minig - на 1,45% і 0,3% відповідно.

До початку торгової сесії Міністерство праці США оприлюднило дані по кількості первинних вимог з виплати допомоги з безробіття в США за черговий звітний тиждень. Показник знизився, як і очікували експерти, і лише трохи перевищив очікуваний рівень в 329 тис. вимог.

Істотний стимул до зростання котирувань надали переглянуті дані по ВВП США, що перевершили прогнози аналітиків. Так, за переглянутими даними, ВВП США в II кварталі 2013 р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 2,5% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Аналітики очікували, що ВВП США в II кварталі 2013 р. виросте на 2,2%.

Макроекономічна статистика сприятливо вплинула на котирування американських банків, які відкрили день на позитивній території . Акції найбільших представників сектора Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup Goldman Sachs ростуть в ціні на 0,1-0,5%.

У секторі корпоративних новин найпомітнішою подією стало офіційне підтвердження з боку британської телекомунікаційної компанії Vodafone Group інформації про переговори з американською Verizon Communications . Переговори ведуться з питання продажу 45% спільного підприємства ( СП) - найбільшого оператора мобільного зв'язку в США Verizon Wireless американської компанії.

За даними американських ділових ЗМІ, сума операції може скласти більше 100 млрд дол. Як повідомили неофіційні джерела, Verizon Communications веде переговори з декількома банками про кредити на загальну суму до 60 млрд дол. для викупу частки Vodafone в "мобільному" СП. Про операцію може бути оголошено на початку наступного тижня.

Котирування Verizon Communications на тлі цієї інформації злетіли в ціні на відкритті торгів майже на 4%.

Станом на 16:43 за київським часом індекс Dow Johnes підвищився на 9,98 пункту (+0,07%) - до 14834,49 пункту, індекс S&P - на 1,66 пункту (+0,10%) - до 1636,36 пункту , індекс Nasdaq - на 14,15% (+0,40%) - до 3607,16 пункту.